23 czerwca 2012

Potrawka z kurczaka

Niezapomniany smak z dzieciństwa.
Pamiętam potrawkę z kurczaka z przedszkola,
ze szkoły podstawowej i oczywiście z domu.
Zawsze smakowała wyśmienicie- nawet w szkole!
Kawałeczki kurczaka w delikatnym sosie z warzywami- pycha!
Pamiętam jeszcze, że mięso było tak ugotowane-
a mianowicie rozgotowane, że kurczak tworzył pojedyncze niteczki-
i to było właśnie cudowne!
Nigdy nie robiłam potrawki, ale tak za mną chodziła od jakiegoś czasu,
że nie mogłam się powstrzymać.
Zrobiłam- oczywiście zapytałam Mamuśki, co tam dodaje.
I wyszło niesamowicie- nie spodziewałam się, że będzie tak przepysznie!
Powiem szczerze- jeżeli nie macie dobrego przepisu
na potrawkę z kurczaka to musicie wypróbować ten przepis!





Składniki:
  • 1 kg. podudzi z kury
  • 5 dużych marchewek
  • 2 duże pietruszki
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • łyżka oleju
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 50 ml śmietanki 30%
  • sól& pieprz


Zaczynamy od ugotowania wywaru.
Mięso dokładnie myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy 3 litrami wody i gotujemy.
Wyławiamy szumowiny, dodajemy łyżkę soli i gotujemy
przez 1 godzinę na średnim ogniu. 
Mięso wyławiamy, studzimy i obieramy z kości.
Wywar zostawiamy.
W międzyczasie obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej marchewki i pietruszki.
Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle i oleju.
Do zeszklonej dodajemy marchewki i pietruszki.
Podsmażamy przez chwilkę stale mieszając.
Dodajemy szklankę wywaru i gotujemy bez przykrycia.
Kiedy wywar odparuje- warzywa posypujemy mąką i dokładnie mieszamy.
Dodajemy mięso obrane z kości i
stale mieszając- żeby nie zrobiły się kluski dodajemy stopniowo cały wywar.
Sos ma być dosyć gesty.
Na koniec wlewamy śmietankę, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.


Potrawkę z kurczaka podałam z moimi ulubionymi
i ekspresowymi kluseczkami.


15 komentarzy:

  1. Danie idealne na niedzielę, a te kluseczki wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kluseczki są pyszne i ekspresowe:) a potrawka.... mmmm.......:)

      Usuń
  2. Przepisy są super. Korzystałam z nich w swojej kuchni. Tylko moim zdaniem zbyt dużo mąki w tych przepisach. Ja robiłam wszystko bez jej pomocy i też było pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepisy się podobają:) Kwestia mąki- faktycznie dodaję ją przeważnie do wszystkich sosów, chyba, że są na bazie śmietanki czy śmietany:) Ale kwestia gustu i smaku, jeżeli wychodzi równie smacznie bez niej, to bardzo się cieszę!:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Chetnie wykorzystuje ugotowane miesko( najczęściej z rosołu) do zrobienia roznego rodzaju szybkich potrawek.Jest szybko , wygodnie i smacznie !!!Dlatego podoba mi sie pomysł.Fakt- maka to przesada!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sos to nie zupa:) musi być gęsty :) a zagęścić można mąką i pszenna i ziemniaczana, żółtkami albo podczas redukcji- ale wówczas zajmuje to dużo czasu. Więc korzystam z dobrodziejstw natury i wybieram mąkę :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. super pomysl napewno z niego skorzystam,ja tez uzywam duzo maki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobra mąka nie jest zła hihihi :) zachęcam gorąco bo potrawka jest naprawdę pyszna:)

      Usuń
  5. pyszne zrobilem

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przepis. Podobają mi się Twoje przepisy - przypominają te domowe no i nie królują w nich składniki i przyprawy, których na oczy nie widziałam jak to w niektórych blogach bywa. Będę Cię śledzić;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło :) Czuj się dobrze ugoszczona! Pozdrawiam i zapraszam:)

      Usuń
  7. Robiłam dzisiaj.Potrwka chodziła za mną bardzo długo i się oplacało bo było pysznie !! Podobają mi się Twoje przepisy i znowu tu wrócę.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzisiejszą inspiracją Jesteś dla mnie...

    OdpowiedzUsuń

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...