30 sierpnia 2012

Spaghetti neapolitana

Spaghetti neapolitańskie- bardzo proste,
pyszne, szybkie i klasyczne włoskie danie.
Głównym składnikiem do makaronu jest
sos pomidorowy i przyprawy.
Danie można zrobić naprawdę szybko i
spakować sobie, np. do pracy.
Ja- jako odwieczna makaroniara testowałam
na sobie i bliskich wiele odmian
makaronów różnych firm.
I tak właśnie natrafiłam na makarony
firmy Podravka.
Spróbowałam i muszę przyznać, że
smakują naprawdę świetnie.
Zadawalające jest to, że w
składzie można znaleźć tylko:
semolinę z pszenicy durum i wodę.
Od dawna już kupuję tylko i wyłącznie
makarony z mąki durum-
bo są zdrowsze od tych z pszennej, zwykłej mąki.
Ogólnie rzecz biorąc-
makaron się nie rozgotowuje-
pozostaje fajnie sprężysty i wyraźny w smaku.
Bardzo dobra jakość.
Opakowanie bardzo ładne, czyste, przejrzyste.
Cena w granicach 3-4 zł.
Bardzo gorąco polecam! 




Składniki:
(na 1 porcję)
  • 10 dkg makronu spaghetti Podravka
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól& pieprz

Makaron gotujemy al dente,
wg przepisu producenta.
Odcedzamy i dolewamy do niego passaty,
dodajemy posiekany ząbek czosnku
i posypujemy ziołami.
Wszystko doprawiamy solą i pieprzem.
Gotujemy ok. 2-3 minut.

Dodatkowo jeśli lubicie, można 'chlusnąć' oliwą z oliwek.




 




6 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie proste makaronowe dania :) Można się najeść, a przygotowanie posiłku wcale nie zajmuje wiele czasu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, poza tym wszystko co makaronowe i kluchowe jest pyszne!:) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Z makaronami Podravka spotkałam się już jakiś czas temu i muszę się zgodzić z Twoją opinią, naprawdę polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kto Cię uczył robić neapolitane :) Kalectwo :D

    OdpowiedzUsuń

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...