3 listopada 2012

Barszcz ukraiński

Pyszny, czerwony, syty i gęsty barszcz ukraiński,
z mnóstwem warzyw i mięsa- poezja!
Chyba jedna z ulubionych moich zup,
taka do której często chce się wracać.
Niestety zupa jest trochę czaso i pracochłonna,
ale jej smak zdecydowanie wszystko wynagradza.
Proponuję podawać ze świeżym pieczywem,
smakuje naprawdę świetnie.
Ja barszcz ukraiński zabielam śmietanką,
natomiast nie jest to konieczne.
Do zupy można dodać także  przeciśnięty przez praskę czosnek.
Ja raz dodaję, raz nie, zawsze wychodzi pyszna.
Polecam posypać świeżą natką pietruszki na koniec,
można też dać kleksa z gęstej i kwaśnej śmietany, zamiast ją zabielać.
Mięso wołowe można zastąpić wieprzowym.
A dla podkręcenia smaku na koniec wyciskam sok z cytryny.
W każdej kompilacji jest rewelacyjna i
gorąco zachęcam do wypróbowania!



Składniki:
  • 50 dkg wołowiny z kością
  • 50 dkg buraków
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 kg kapusty białej
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • natka pietruszki
  • sok z połówki cytryny
  • 2 liście laurowe
  • 4-5 kulek ziela angielskiego
  • sól i pieprz

Mięso dokładnie myjemy,zalewamy je do połowy garnka zimną wodą i
gotujemy do momentu aż wypłyną szumowiny. 
Zbieramy je i dorzucamy obrane, umyte i pokrojone w kostkę:
buraki, marchewkę i ziemniaki.
Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie.
Gotujemy pół godziny- po tym czasie do garnka wrzucamy posiekaną kapustę.
Gotujemy jeszcze jakieś 30-40 minut.
Mięso wyjmujemy z zupy, oddzielamy od kości, kroimy w mniejsze kawałki
i z powrotem wrzucamy do gara.
Fasolę płuczemy pod wodą i dodajemy do zupy.
Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

6 komentarzy:

  1. Barszcz ukraiński jest pyszny, zwłaszcza z pierogami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oooo z pierogami??? a jakimi??? w życiu nie jadłam takiej kompilacji;-)

      Usuń
  2. Och, jak ja go uwielbiam :) Wolę co prawda ten zwykły, czysty czerwony, ale ten ma swój smak :) Muszę go niebawem zrobic.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, uwielbiam barszcz ukraiński. Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak mozna dac fasole z puszki do tak pysznej zupy
    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie tak- można:) i tu Cię zaskoczę, zupa nadal jest pyszna! :))) Pozdrawiam cieplutko!:)

      Usuń

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...