Bardzo smaczne i lekkie danie,
zwłaszcza jeśli ma się 5 minut na zrobienie obiadu.
Dosłownie 5 minut-
bo placuszki są ekspresowe!
Są pyszne i delikatne,
a jestem pewna, że pokochają je
również dzieci.
Strony
▼
31 maja 2012
30 maja 2012
WYNIKI KONKURSU
No więc- mimo tego, że nie zaczyna się słowa
od 'no więc'- to ja jednak zacznę ;-)
Konkurs 7 składnikowy został rozstrzygnięty!
od 'no więc'- to ja jednak zacznę ;-)
Konkurs 7 składnikowy został rozstrzygnięty!
27 maja 2012
Sos z suszonych grzybów z wołowiną
Uwielbiam sos grzybowy z cudownie pachnącymi i
świeżymi grzybkami.
Ale nie ma przecież rzeczy niezastąpionych..
Dlatego właśnie poza sezonem,
warto mieć słoik suszonych grzybów.
Zawsze można wyczarować z niego pyszny, domowy i pachnący sos.
Jako, że jestem mięsożerna, to dodałam jeszcze do niego wołowinę.
Sos jest pyszny!
Polecam.
świeżymi grzybkami.
Ale nie ma przecież rzeczy niezastąpionych..
Dlatego właśnie poza sezonem,
warto mieć słoik suszonych grzybów.
Zawsze można wyczarować z niego pyszny, domowy i pachnący sos.
Jako, że jestem mięsożerna, to dodałam jeszcze do niego wołowinę.
Sos jest pyszny!
Polecam.
Kluski śląskie
Kluski śląskie- chyba nie ma osoby,
która by ich nie znała.
Są pyszne same w sobie,
a z dodatkiem sosu czy masełka-
rewelacja!
Szybkie, tanie i ekonomiczne,
bo wystarczą ugotowane ziemniaki
z dnia poprzedniego i mąka.
Wiem, że niektórzy dodają jajko i mąkę pszenną,
ale dla mnie najlepsze to te z
samych ziemniaków i mąki ziemniaczanej.
Uwielbiam takie gumowate i ciągnące-
więc jeśli ktoś podziela mój zachwyt
właśnie takimi to zachęcam do
spróbowania klusek
według mojego przepisu.
która by ich nie znała.
Są pyszne same w sobie,
a z dodatkiem sosu czy masełka-
rewelacja!
Szybkie, tanie i ekonomiczne,
bo wystarczą ugotowane ziemniaki
z dnia poprzedniego i mąka.
Wiem, że niektórzy dodają jajko i mąkę pszenną,
ale dla mnie najlepsze to te z
samych ziemniaków i mąki ziemniaczanej.
Uwielbiam takie gumowate i ciągnące-
więc jeśli ktoś podziela mój zachwyt
właśnie takimi to zachęcam do
spróbowania klusek
według mojego przepisu.
25 maja 2012
Rosół
Klasyka polskiej kuchni,
zupa nad zupy- rosół.
Robiony z całego kurczaka, wołowiny,
z kości, żeberek, korpusów, skrzydełek,
nóżek, właściwie ze wszystkiego.
Jedynie chyba z piersi z kury bym nie zrobiła rosołu,
bo dla mnie rosół to rosół i
musi być tłuściutki.
Ja przeważnie rosół robię mieszany, z mięsa drobiowego i
wołowego- dzięki temu jest bardziej wyrazisty i ostrzejszy w smaku,
dużo włoszczyzny, cebula i
kilka suszonych grzybków-
taki rosół zawsze robi moja Mamuśka,
i jest rewelacyjny.
Szczerze polecam.
zupa nad zupy- rosół.
Robiony z całego kurczaka, wołowiny,
z kości, żeberek, korpusów, skrzydełek,
nóżek, właściwie ze wszystkiego.
Jedynie chyba z piersi z kury bym nie zrobiła rosołu,
bo dla mnie rosół to rosół i
musi być tłuściutki.
Ja przeważnie rosół robię mieszany, z mięsa drobiowego i
wołowego- dzięki temu jest bardziej wyrazisty i ostrzejszy w smaku,
dużo włoszczyzny, cebula i
kilka suszonych grzybków-
taki rosół zawsze robi moja Mamuśka,
i jest rewelacyjny.
Szczerze polecam.
19 maja 2012
Botwinka
Typowo wiosenna, letnia i pyszna zupa.
Te kolory, ten smak, te piękne liście młodej botwinki i
te cudne małe buraczki- uwielbiam!
Dorwałam dzisiaj botwinkę na zakupach i
nie mogłam się oprzeć...
Zupa zachwyca paletą swoich kolorów,
a do tego jest prosta i
dosyć szybka,
bo botwince dużo nie trzeba.
Te kolory, ten smak, te piękne liście młodej botwinki i
te cudne małe buraczki- uwielbiam!
Dorwałam dzisiaj botwinkę na zakupach i
nie mogłam się oprzeć...
Zupa zachwyca paletą swoich kolorów,
a do tego jest prosta i
dosyć szybka,
bo botwince dużo nie trzeba.
13 maja 2012
KONKURS!!! ;-)
Serdecznie Was zapraszam...
na pierwszy konkurs Commandarii ;-)
Co musicie zrobić
Oczywiście polubić Commandarię na facebook'u
gdzie będziecie umieszczać zdjęcia potraw.
Musi się pojawić ilość składników, przepis
i zdjęcie dania.
Danie ma zawierać maksymalnie 7 składników.
Ułatwieniem jest to, że przyprawy to jeden składnik,
więc tutaj pełna dowolność.
na pierwszy konkurs Commandarii ;-)
Co musicie zrobić
Oczywiście polubić Commandarię na facebook'u
gdzie będziecie umieszczać zdjęcia potraw.
Musi się pojawić ilość składników, przepis
i zdjęcie dania.
Danie ma zawierać maksymalnie 7 składników.
Ułatwieniem jest to, że przyprawy to jeden składnik,
więc tutaj pełna dowolność.
2 maja 2012
Panzanella
Niedawno oglądałam jakiś program kulinarny w TV
i tam całkiem przystojny facet robił
włoską sałatkę o nazwie Panzanella.
Szybko spisałam składniki i mniej więcej
napisałam sobie najważniejsze rzeczy.
Sałatka składa się ze wszystkich rzeczy,
które bardzo lubię.
Coś dodałam, coś odjęłam i wyszło super.
Sałatka jest bardzo syta i zastąpiła mi
pełen obiad z dwóch dań.
Na upały- rewelacja!!
i tam całkiem przystojny facet robił
włoską sałatkę o nazwie Panzanella.
Szybko spisałam składniki i mniej więcej
napisałam sobie najważniejsze rzeczy.
Sałatka składa się ze wszystkich rzeczy,
które bardzo lubię.
Coś dodałam, coś odjęłam i wyszło super.
Sałatka jest bardzo syta i zastąpiła mi
pełen obiad z dwóch dań.
Na upały- rewelacja!!
1 maja 2012
Expresowe kluseczki na śmietanie
Ten przepis znam już od bardzo dawna,
a kluseczki robi się
dosłownie w 10 minut.
Zrobione są na bazie śmietany i mąki,
a w zależności od gustu można je zrobić
na słono albo na słodko.
Są bardzo delikatne w smaku i
małym łasuchom posmakują na pewno.
Poza tym, jest to bardzo ale to
bardzo tani obiad,
z minimalnym wkładem finansowym...
Składniki mówią same za siebie.
a kluseczki robi się
dosłownie w 10 minut.
Zrobione są na bazie śmietany i mąki,
a w zależności od gustu można je zrobić
na słono albo na słodko.
Są bardzo delikatne w smaku i
małym łasuchom posmakują na pewno.
Poza tym, jest to bardzo ale to
bardzo tani obiad,
z minimalnym wkładem finansowym...
Składniki mówią same za siebie.
Soba noodles z krewetkami tygrysimi w czerwonej paście curry
Makaron soba leżał na mojej półce
z makaronami już od dawna.
Nigdy go nie jadłam i jakoś
chyba nie miałam odwagi go rozpakować
Ale w końcu się odważyłam i
absolutnie nie żałuję!
Dzień wcześniej kupiłam krewetki,
które za mną niemiłosiernie chodziły już jakiś czas.
A wiadomo przecież, że makarony i
owoce morza to świetni kumple.
Trzeba było jeszcze tylko dodać
czegoś co podkręci smak-
dodałam więc czerwoną pastę curry.
Danie wyszło pyszne,
ten makaron otulony sosem
śmietanowo- curry z krewetkami
smakuje nieprzyzwoicie dobrze!
z makaronami już od dawna.
Nigdy go nie jadłam i jakoś
chyba nie miałam odwagi go rozpakować
Ale w końcu się odważyłam i
absolutnie nie żałuję!
Dzień wcześniej kupiłam krewetki,
które za mną niemiłosiernie chodziły już jakiś czas.
A wiadomo przecież, że makarony i
owoce morza to świetni kumple.
Trzeba było jeszcze tylko dodać
czegoś co podkręci smak-
dodałam więc czerwoną pastę curry.
Danie wyszło pyszne,
ten makaron otulony sosem
śmietanowo- curry z krewetkami
smakuje nieprzyzwoicie dobrze!