Strony

31 maja 2012

Placuszki z cuknii

Bardzo smaczne i lekkie danie,
zwłaszcza jeśli ma się 5 minut na zrobienie obiadu.
Dosłownie 5 minut-
bo placuszki są ekspresowe!
Są pyszne i delikatne,
a jestem pewna, że pokochają je
również dzieci.







30 maja 2012

WYNIKI KONKURSU

No więc- mimo tego, że nie zaczyna się słowa
od 'no więc'- to ja jednak zacznę ;-)


Konkurs 7 składnikowy został rozstrzygnięty!


27 maja 2012

Sos z suszonych grzybów z wołowiną

Uwielbiam sos grzybowy z cudownie pachnącymi i
świeżymi grzybkami.
Ale nie ma przecież rzeczy niezastąpionych..
Dlatego właśnie poza sezonem,
warto mieć słoik suszonych grzybów.
Zawsze można wyczarować z niego pyszny, domowy i pachnący sos.
Jako, że jestem mięsożerna, to dodałam jeszcze do niego wołowinę.
Sos jest pyszny!
Polecam.




Kluski śląskie

Kluski śląskie- chyba nie ma osoby,
która by ich nie znała.
Są pyszne same w sobie,
a z dodatkiem sosu czy masełka-
rewelacja! 
Szybkie, tanie i ekonomiczne,
bo wystarczą ugotowane ziemniaki
z dnia poprzedniego i mąka.
Wiem, że niektórzy dodają jajko i mąkę pszenną,
ale dla mnie najlepsze to te z
samych ziemniaków i mąki ziemniaczanej.
Uwielbiam takie gumowate i ciągnące-
więc jeśli ktoś podziela mój zachwyt
właśnie takimi to zachęcam do
spróbowania klusek
według mojego przepisu.


25 maja 2012

Rosół

Klasyka polskiej kuchni,
zupa nad zupy- rosół.
Robiony z całego kurczaka, wołowiny,
z kości, żeberek, korpusów, skrzydełek,
nóżek, właściwie ze wszystkiego.
Jedynie chyba z piersi z kury bym nie zrobiła rosołu,
bo dla mnie rosół to rosół i
musi być tłuściutki.
Ja przeważnie rosół robię mieszany, z mięsa drobiowego i
wołowego- dzięki temu jest bardziej wyrazisty i ostrzejszy w smaku,
dużo włoszczyzny, cebula i
kilka suszonych grzybków-
taki rosół zawsze robi moja Mamuśka,
i jest rewelacyjny.
Szczerze polecam.







19 maja 2012

Botwinka

Typowo wiosenna, letnia i pyszna zupa.
Te kolory, ten smak, te piękne liście młodej botwinki i
te cudne małe buraczki- uwielbiam!
Dorwałam dzisiaj botwinkę na zakupach i
nie mogłam się oprzeć...
Zupa zachwyca paletą swoich kolorów,
a do tego jest prosta i
dosyć szybka,
bo botwince dużo nie trzeba.





13 maja 2012

KONKURS!!! ;-)

Serdecznie Was zapraszam...
na pierwszy konkurs Commandarii ;-)

Co musicie zrobić
Oczywiście polubić Commandarię na facebook'u
gdzie będziecie umieszczać zdjęcia potraw.
Musi się pojawić ilość składników, przepis
i zdjęcie dania.

Danie ma zawierać maksymalnie 7 składników.
Ułatwieniem jest to, że przyprawy to jeden składnik,
więc tutaj pełna dowolność.

2 maja 2012

Panzanella

Niedawno oglądałam jakiś program kulinarny w TV
i tam całkiem przystojny facet robił
włoską sałatkę o nazwie Panzanella.
Szybko spisałam składniki i mniej więcej
napisałam sobie najważniejsze rzeczy.
Sałatka składa się ze wszystkich rzeczy,
które bardzo lubię.
Coś dodałam, coś odjęłam i wyszło super.
Sałatka jest bardzo syta i zastąpiła mi
pełen obiad z dwóch dań.
Na upały- rewelacja!!


1 maja 2012

Expresowe kluseczki na śmietanie

Ten przepis znam już od bardzo dawna,
a kluseczki robi się
dosłownie w 10 minut.
Zrobione są na bazie śmietany i mąki,
a w zależności od gustu można je zrobić
na słono albo na słodko.
Są bardzo delikatne w smaku i
małym łasuchom posmakują na pewno.
Poza tym, jest to bardzo ale to
bardzo tani obiad,
z minimalnym wkładem finansowym...
Składniki mówią same za siebie.




Soba noodles z krewetkami tygrysimi w czerwonej paście curry

Makaron soba leżał na mojej półce
z makaronami już od dawna.
Nigdy go nie jadłam i jakoś
chyba nie miałam odwagi go rozpakować
Ale w końcu się odważyłam i
absolutnie nie żałuję!
Dzień wcześniej kupiłam krewetki,
które za mną niemiłosiernie chodziły już jakiś czas.
A wiadomo przecież, że makarony i
owoce morza to świetni kumple.
Trzeba było jeszcze tylko dodać
czegoś co podkręci smak-
dodałam więc czerwoną pastę curry.
Danie wyszło pyszne,
ten makaron otulony sosem
śmietanowo- curry z krewetkami
smakuje nieprzyzwoicie dobrze!