Strony

22 lipca 2012

Kurczak z cukinią i pomidorami

Kurczak świetnie pasuje
do wszystkiego i ma wiele zastosowań.
Świetnie sprawdza się i w zupie
i w drugim daniu, czy jako dodatek, czy danie główne.
Robi się go bardzo szybko-
dlatego jest to idealny składnik
obiadowy dla zabieganych- ale nie tylko.
Chude mięso z kurczaka idealnie
komponuje się z warzywami.
Ja wybrałam cukinię i pomidory-
doprawiłam ziołami i wyszedł pyszny
i bogaty w witaminy obiad.
Można go podać z kromką chleba,
chrupiącymi grzankami, ryżem czy sote.
Smakuje świetnie.



21 lipca 2012

Penne z bakłażanem i pomidorami

Ekspresowy makaron z dodatkiem
pysznego smażonego bakłażana, pomidorami i delikatnym
aromatem czosnku.
Danie naprawdę rewelacyjne, pyszne i syte.
Przygotowanie nie zajmuje dłużej niż 10-15 minut-
czyli kwestia ugotowania makaronu.
A na dodatek jest lekkie.
Pasować tu będzie każdy, większy makaron.




Zupa śmieciowa

Ta zupa to typowa śmieciówka,
do garnka ląduje wszystko
co ma się pod ręką.
Można dodać i każdy rodzaj mięsa
i wszystkie warzywa.
Taką zupę robię przeważnie w sezonie,
kiedy warzywka są młode.
Wtedy śmieciowa smakuje najlepiej.
A co najlepsze-
nic się nie zmarnuje.
Pyszna, zdrowa, pachnąca i
naładowana bombą
witaminową zupa.
Można ją zmiksować i wyjdzie
gęsty i pożywny krem.







8 lipca 2012

Jajecznica z cebulką i pomidorami

Jajecznica to chyba najbardziej
znane śniadanie w Polsce.
Robiona na skwarkach z boczku,
słoniny, czy z samą cebulką.
Do jajecznicy można dorzucić wszystko,
dosłownie wszystko-
pieczarki, paprykę, wędliny, cebulę,
oliwki, pomidory, kapary,
kurczaka, wszystkie zioła,
czy nawet ziemniaki (frittata).
Jest pyszna w każdej formie.
A ta z cebulką i pomidorami-
chyba moja ulubiona!
Uwielbiam ją nakładać na
świeżutką bułkę.
Szybko, prosto, pysznie i syto!







7 lipca 2012

Chłopski garnek z ziemniakami, kiełbasą i pieczarkami

Chłopski garnek to danie
typowo dla osób, nie tylko panów,
które lubią zjeść dobrze,
syto, tłusto i smacznie.
Ale nie tylko, to doskonała alternatywa
dla kociołka, czy różnych zapiekanek.
Często robię to danie w sezonie na
młode ziemniaki-
one doskonale komponują się ze smakiem
dobrej polskiej kiełbasy i całej reszty.
Danie zadowoli każdego,
jest pyszne, bardzo syte i ostre-
dzięki papryczkom chili.
Na sobotni, niedzielny obiad-
rewelacja!







4 lipca 2012

Chłodnik z botwinką

Chłodnik z ogórka posmakował
nam tak bardzo, że musiałam zrobić jeszcze wersję z botwinką.
Bardzo fajny smak, pyszna zimna,
orzeźwiająca i letnia zupa.
Poza tym ma jeden bardzo ważny plus- oprócz tego, że jest tak smaczna oczywiście,
jest ekspresowa!
Pokrojenie warzyw zajmuje kilka chwil, a ugotowanie młodych buraczków-
jakieś 15 minut.
Jednym słowem rewelacja!







2 lipca 2012

Chłodnik z ogórkiem

Upał jest tak niesamowity, 
że nie ma czym oddychać.
Nie chce się jeść, nie chce się gotować, ani tym bardziej stać przy garach.
Jedyne co mi przyszło do głowy to-
chłodnik.
W tych okolicznościach sama nazwa uspokaja...
Niezwykle smaczna bomba witaminowa, ze świeżym ogórkiem, rzodkiewką,
szczypiorkiem i jajkiem.
Jajko pasuje tu wyjątkowo dobrze.
Ja użyłam maślanki i zsiadłego mleka, ale możecie użyć kefiru,
czy jogurtu naturalnego.
Chłodnik jest szybki do zrobienia, piękny, kolorowy i w dodatku pyszny.