Strony

31 stycznia 2013

Kluski leniwe

Kluski leniwe, to takie leniwce,
które się robi w 10 minut.
Tradycyjnie kroi się je jak kopytka,
ja nadałam im nieco inny kształt.
Uformowałam je za pomocą 2 łyżek, 
idzie to co prawda oporniej, 
ale są wtedy cudownie 'puszyste' i takie inne.
Kolejne klusie, 
które można podawać z czym kto lubi.
Polane cukrem, bułką tartą, czy z jakimś sosem.
Same w sobie są już bardzo dobre.
Obiad tani, syty i szybki.






Składniki:
(1 głodna osoba)
  • 250g sera białego półtłustego
  • mąka pszenna
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Ser biały rozgniatamy dokładnie widelcem, 
można przepuścić przez praskę -
ale po co?- taki sam efekt wychodzi widelcem.
Do sera dodajemy jajko i mąkę.
Jeżeli robicie je tak jak kopytka, 
to mąki musi być więcej, 
tak żeby wałek się trzymał i kluski wyszły kształtne. 
Jeżeli formujecie je tak jak ja, czyli łyżką, 
to mąki wystarczy jakieś 2-3 łyżki, 
w zależności oczywiście od wilgotności sera.
Kluski gotujemy w osolonym wrzątku
przez jakieś 2 minuty od wypłynięcia.



8 komentarzy:

  1. leniwe.. czy na słodko czy słono zawsze dobre

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne, takie jak u mojej babci. Dzisiaj zrobiłam na śniadanie !!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki!! większego komplementu nie można usłyszec ;-)

      Usuń
  3. dla ścisłości są to pierogi leniwe często nazywane błędnie i mylnie KOPYTKAMI, które są zrobione z ziemniaków, mąki i jajek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem co to są kopytka ;-) hehe u mnie w domu zawsze nazywa się je kluskami leniwymi, pozdrawiam ;-)

      Usuń
  4. zatwierdzajcie :) bo szlag mnie trafia jak na leniwca szukam kopytek a wszystkie przepisy na kopytka są na pierogi leniwe a to zasadnicza różnica- leniwe są z sera i mąki a kopytka z ugotowanych ziemniaków, mąki i jaj oczywiście.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale przecież ja ich nie nazwałam kopytka ;-) ja napisałam, że KROI SIĘ JE JAK KOPYTKA, a to jest zasadnicza różnica ;-) Pozdrawiam

      Usuń

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)