Strony

29 kwietnia 2013

Rosół- idealny

W niedzielę na polskich stołach
często króluje rosół.
Osobiście znam rodziny, w których jest to już tradycja.
Jest niedziela, jest i rosół.
A do tego jeszcze kotlet schabowy i
polski obiad gotowy.
Ja rosół gotuję wtedy kiedy mam na niego ochotę
i przede wszystkim czas,
bo czas tu jest kluczowy.

Właśnie, jak ugotować idealny i pyszny rosół?



22 kwietnia 2013

Hot- dogi domowe

Domowe hot- dogi to bardzo dobre żarcie.
Bardzo przypominają kanapkę na ciepło-
którą z powodzeniem można wziąć sobie do pracy.
Nawet na fast foody można sobie czasami pozwolić.
Ich przygotowanie trwa dosłownie 5 min.
A po takiej dawce kalorii
będziemy mieć dość na kilka godzin.
Ja miałam w domu tylko tzw. parówkową,
ale wy możecie zastąpić ją zwykłą cienką parówką.
Można dodać trochę sałaty czy cebuli.
Ja natomiast zwykłą cebulę zastąpiłam
cebulką prażoną firmy Warzywko.
Tak szczerze,
to troszkę sceptycznie do niej podchodziłam.
Zwykle po prażonej cebuli mam gigantyczną zgagę.
Nawet na zapiekankach jej zawsze odmawiam.
Dlatego było to dla mnie nie lada wyzwanie!
Odważyłam się, posypałam hot-doga prażoną cebulką
i...
Minęło już kilka godzin od konsumpcji,
a zgagi nie widać.
Polecam z czystym sumieniem.
Zabieramy się do roboty.



14 kwietnia 2013

Kiełbasa z pieczarkami i pomidorami

To danie to taki brat bliźniak chłopskiego garnka.
Bardzo szybko się go robi i gotuje.
Do garnka wrzucamy wszystko co mamy w lodówce-
porządki mile widziane.
Z przyprawami też można zaszaleć,
choć ja miałam ochotę na takie proste.
Nie proponowałabym tylko czekolady,
nie chcę mieć nikogo na sumieniu ;-)
Szybkie, bardzo bardzo syte i kaloryczne...
Dlatego moja porcja została podzielona na dwie!
Można podać z pajdą chleba czy ziemniakami,
ale samo też daje radę.
Zaczynamy.


7 kwietnia 2013

Kapuśniak z białej kapusty

Kapuśniak z białej, młodej czy po prostu ze
słodkiej kapusty to bardzo lekka zupa.
Jest tania i naprawdę smaczna.
W sam raz na kryzys przed 10-tym ;-)
Zupa praktycznie gotuje się sama, oprócz pokrojenia kapusty i
ziemniaków nic przy niej nie robimy.
Dzięki czemu mamy czas dla siebie.
Mięso wieprzowe można zastąpić wołowiną-
będzie jeszcze chudsza.
Jeżeli nie macie suszonej włoszczyzny, zastępujemy ją świeżymi warzywami.
Proponuję dodać po prostu wszystkie warzywa,
z których wychodzi nam najlepszy wywar, bo to podstawa zupy.
Ja kiedy nie używam suszonej włoszczyzny, a używam jej bardzo rzadko,
to dodaję marchewkę, pietruszkę, selera i cebulę.
I taki właśnie wywar polecam.
Zupę można dodatkowo podać z kromką chleba.


1 kwietnia 2013

Golonka pieczona

Delikatne mięso, wręcz rozpadające się,
idealnie przyprawione, pachnące czosnkiem,
z brązową i mega apetyczną skórką-
to jest właśnie golonka!
A do tego ta zabawa!
Uwielbiam 'rozbierać' golonę na kawałki,
sprawia mi to nieprzyzwoitą frajdę. ;-)
Na wielkanocnym stole u nas
nie może zabraknąć tego pysznego mięcha.
Mamuśka na bulionie z golonki
gotuje niesamowicie aromatyczny żurek.
Także nic się nie marnuje.
Można na nim ugotować też kapuśniak,
grochówę, czy krupnik.
Z samą golonką jest trochę roboty.
Długo się gotuje, później sporo czasu marynuje,
ale jak przychodzi już do punktu kulminacyjnego,
czyli smażenia to zapachy roznoszące się po domu są niesamowite!
Poważnie, nie można się doczekać.
Obowiązkowo podana z chlebem,
musztardą, ketchupem i chrzanem.
Przepis Mamuśki-
to jest właśnie idealna golonka!