Strony

7 kwietnia 2013

Kapuśniak z białej kapusty

Kapuśniak z białej, młodej czy po prostu ze
słodkiej kapusty to bardzo lekka zupa.
Jest tania i naprawdę smaczna.
W sam raz na kryzys przed 10-tym ;-)
Zupa praktycznie gotuje się sama, oprócz pokrojenia kapusty i
ziemniaków nic przy niej nie robimy.
Dzięki czemu mamy czas dla siebie.
Mięso wieprzowe można zastąpić wołowiną-
będzie jeszcze chudsza.
Jeżeli nie macie suszonej włoszczyzny, zastępujemy ją świeżymi warzywami.
Proponuję dodać po prostu wszystkie warzywa,
z których wychodzi nam najlepszy wywar, bo to podstawa zupy.
Ja kiedy nie używam suszonej włoszczyzny, a używam jej bardzo rzadko,
to dodaję marchewkę, pietruszkę, selera i cebulę.
I taki właśnie wywar polecam.
Zupę można dodatkowo podać z kromką chleba.




Składniki:
  • 1,5 l zimnej wody
  • ok. 1 kg kapusty
  • 8 ziemniaków
  • 2 garście suszonej włoszczyzny 
  • ok. 20 dkg mięsa w kawałku- u mnie szynka
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego 30%
  • 1 listek laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • sól& pieprz

Do zimnej wody dodajemy mięso
ziele angielskie, liść laurowy i włoszczyznę, gotujemy ok.40-50 min.
Po tym czasie wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i poszatkowaną kapustę.
Całość gotujemy ok. 20- 30 min.
Mięso wyciągamy z zupy i kroimy w kostkę.
Wrzucamy z powrotem do gara,
dodajemy przecier i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.



5 komentarzy:

  1. Lubie taką :)
    Ta wygląda pięknie

    OdpowiedzUsuń
  2. Wgląda super :) Dziękuje Ci za ten przepis, ułatwiłaś mi zrobienie wczorajszego obiadu :) Zupa wyszła bardzo smaczna, i faktycznie nie ma przy niej tak dużo pracy.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! ;-) I zapraszam wobec tego do wypróbowania innych przepisów, pozdrawiam!

      Usuń
  3. Wgląda bardzo smacznie, dziękuje Ci za ten przepis :) zdecydowanie ułatwił mi zrobienie obiadu.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)