słodkiej kapusty to bardzo lekka zupa.
Jest tania i naprawdę smaczna.
W sam raz na kryzys przed 10-tym ;-)
Zupa praktycznie gotuje się sama, oprócz pokrojenia kapusty i
ziemniaków nic przy niej nie robimy.
Dzięki czemu mamy czas dla siebie.
Mięso wieprzowe można zastąpić wołowiną-
będzie jeszcze chudsza.
Jeżeli nie macie suszonej włoszczyzny, zastępujemy ją świeżymi warzywami.
Proponuję dodać po prostu wszystkie warzywa,
z których wychodzi nam najlepszy wywar, bo to podstawa zupy.
Ja kiedy nie używam suszonej włoszczyzny, a używam jej bardzo rzadko,
to dodaję marchewkę, pietruszkę, selera i cebulę.
I taki właśnie wywar polecam.
Zupę można dodatkowo podać z kromką chleba.
Składniki:
- 1,5 l zimnej wody
- ok. 1 kg kapusty
- 8 ziemniaków
- 2 garście suszonej włoszczyzny
- ok. 20 dkg mięsa w kawałku- u mnie szynka
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego 30%
- 1 listek laurowy
- 3 kulki ziela angielskiego
- sól& pieprz
Do zimnej wody dodajemy mięso
ziele angielskie, liść laurowy i włoszczyznę, gotujemy ok.40-50 min.
Po tym czasie wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i poszatkowaną kapustę.
Całość gotujemy ok. 20- 30 min.
Mięso wyciągamy z zupy i kroimy w kostkę.
Wrzucamy z powrotem do gara,
dodajemy przecier i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Lubie taką :)
OdpowiedzUsuńTa wygląda pięknie
dziękuję :) jest pyszna;)
UsuńWgląda super :) Dziękuje Ci za ten przepis, ułatwiłaś mi zrobienie wczorajszego obiadu :) Zupa wyszła bardzo smaczna, i faktycznie nie ma przy niej tak dużo pracy.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Bardzo się cieszę! ;-) I zapraszam wobec tego do wypróbowania innych przepisów, pozdrawiam!
UsuńWgląda bardzo smacznie, dziękuje Ci za ten przepis :) zdecydowanie ułatwił mi zrobienie obiadu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam