5 kwietnia 2012

Sos tatarski

Święta, święta, a więc i jajca-
które dobitnie kojarzą mi się z Wielkanocą.
A na świąteczny stół proponuję podać
sos tatarski właśnie z jajcami.
Jego przygotowanie nie zajmie Wam dużo czasu,
a możecie go podać nawet do kanapki z szynką.
Jajka można oczywiście wkroić do sosu.
Właściwie to ta 'sałatka' nadaje się na każdą okazję,
u cioci na imieninach też
sprawdzi się rewelacyjnie.










Składniki:
  • 1 słoik grzybków marynowanych
  • 1/2 słoika ogórków konserwowych
  • 7- 8 jajek
  • majonez
  • sól& pieprz

Grzybki- ja użyłam swoich pieczarek marynowanych 
i ogórki kroimy w kosteczkę, 
jajka gotujemy na twardo. 
Można wkroić do sosu, a można również podawać oddzielnie.
Dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem. 


4 komentarze:

  1. Super
    Tylko jakie słoiki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słoiki ok. 800 gramowe :)
      Natomiast i ogórki i grzybki są różne, więc trzeba sprawdzać smak sosu na bieżąco, żeby nie przedobrzyć :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Ja robię o wiele bardziej wzbogacony sos tatarski. Oprócz produktów podanych przez Ciebie dodaję pozostałe w ilości zależnej od wielkości miski i uznania.
    Oto mój przepis:
    - jajka zawsze wkrawam do sosu (dodają aksamitności)- 6-8 szt.
    - ogórki kiszone (drobna kostka)
    - ogórki konserwowe (najlepiej korniszony)
    - grzybki marynowane (najlepiej własnej roboty, ale pieczarki też są dobre)
    Ogórki i grzybki w ilości dowolnej, najczęściej daję ok. 1 słoika grzybków i po 4-5 ogórków, tyle samo kiszonych, co konserwowych
    - cebulę drobno posiekaną - 1-2 szt.
    - groszek konserwowy (1 puszka, koniecznie przepłukany wodą)
    - chrzan tarty - ok. 2-3 pełne łyżeczki(może być ze słoiczka, ja wybieram ten łagodniejszy może być to również gotowy krem chrzanowy)-
    koniecznie dla podniesienia smaku,
    - majonez - 2-3 łyżki stołowe
    - musztarda, około 2-3 łyżeczki
    - śmietana - ja dodaję na samym końcu, średnio-gęstą, na ogół 12%.
    Dolewam tyle by mieć odpowiednią konsystencję, ale na
    te proporcje ok.1/2 litra
    - odrobina cukru dla zrównoważenia smaku
    - sól i pieprz do smaku, jeśli potrzeba, gdyż ogórki kiszone i przyprawy
    zawierają zwykle wystarczającą ilość soli
    - można dodać paprykę konserwową, kapary (w oryginalnych przepisach na
    sos tatarski są niezbędne), czasami można dodać szynkę dosyć drobno
    pokrojoną w małe paseczki lub kostkę)
    Uwaga: Sos musi się przegryźć, około 1- godz. w lodówce, później proponuję przemieszać, spróbować i ewentualnie doprawić, lub gdy jest za ostry dolać śmietany.
    Sos przyrządzany przeze mnie jest doskonały zarówno do jajek, jak i do wędliny. U mnie w święta niezbędny! Ze względu na kaloryczność tej potrawy jemy go właściwie tylko w okresie świątecznym i znika w tempie błyskawicznym, bo jest pyszny. Jest to przepis od kilku pokoleń w naszej rodzinie. Polecam spróbować raz, a się przekonacie sami.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, muszę przyznać, że ilość składników jest imponująca...
      U mnie w domu, sos tatarski, to po prostu sos tatarski:) i zawsze są te podstawowe składniki, czyli ogórki, grzybki czy pieczarki marynowane i jajka.
      Taki sos odpowiada mi najbardziej, ale nigdy i nigdzie nie miałam okazji spróbować takiego sosu jak Twój.
      Nie znałam takiego przepisu nawet, także miło, że się nim podzieliłaś/eś Anonimie :)
      Pozdrawiam:)

      Usuń

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...