28 sierpnia 2012

Pizza z patelni z pomidorami, tuńczykiem i cebulą

Pizza z patelni- dosłownie z patelni,
z szynką, pomidorami, tuńczykiem i cebulą-
jest przepyszna!
Jak zwykle, składniki można dobrać według swojego smaku.
Ciasto smażone na patelni, bez dodatku jakiegokolwiek tłuszczu,
wychodzi bardzo chrupiące i puszyste.
W taki upał włączać piekarnik-
to jak samobójstwo.
Stwierdziłam więc- czemu nie?
Nie trzeba włączać i nagrzewać piekarnika- to jest bardzo duży plus.
Pizza jest szybsza i niczego jej nie brakuje,
a już na pewno nie jest gorsza, niż ta tradycyjna.
Szczerze polecam!




Składniki:
  • 15 czubatych łyżek mąki pszennej
  • ok. 200 ml ciepłej wody
  • 1/4 kostki drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 4 plastry wędliny- u mnie boczkowa
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki tuńczyka
  • 1 cebula 
  • 10 dkg sera żółtego
  •  ketchup albo sos do pizzy






Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól,
w ciepłej wodzie z cukrem rozpuszczamy drożdże i dokładnie mieszamy.
Odstawiamy na 5 minut i dolewamy do mąki,mieszamy, wyrabiamy ciasto i
zostawiamy pod przykryciem na 30 minut do wyrośnięcia.
Pomidory, cebule i wędlinę kroimy na plastry, ser ścieramy na tarce.
Ciasto dzielimy na 2 części.
Na patelni (moja 24cm)- umożliwiającej smażenie beztłuszczowe,
układamy ciasto i rozprowadzamy na całej powierzchni.
Smażymy na małym ogniu- i przykrywamy folią aluminiową
albo przykrywką.
Smażymy ok. 5-7 minut.
Przewracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 5 minut.
Na pizzy rozprowadzamy ketchup albo sos, posypujemy serem,
układamy wędlinę, pomidory, tuńczyka, cebulę i
jeszcze troszkę sera na wierch.
Przykrywamy i smażmy do momentu roztopienia się sera.



10 komentarzy:

  1. ale pysznie wygląda!:)mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli nie trzeba włączać piekarnika to faktycznie plus, przy ostatnich temperaturach :)
    Wygląda smakowicie, muszę opracować jakąś wersję pełnoziarnistą i zrobić taką patelniową pizzę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Naprawdę polecam, to chyba najlepsza pizza jaką jadłam w życiu :) wersja pełnoziarnista- jasne, brzmi świetnie! Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zawsze robię pizze w piekarniku, muszę wypróbować nową opcję! Wygląda baardzo smakowicie! :) pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Thank U so much!:) ... and it tastes even better than it looks:)

      Usuń
  6. Jak na mój gust...pyszna pizza wyszła. I Jest równie smaczna jak z pieca. Właściwie wyszła mi lepsza niż z piekarnika. :) Opcja godna polecenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że smakowała:) Faktycznie, wychodzi nawet lepsza niż z piekarnika:) Pozdrawiam

      Usuń

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...