31 października 2012

Stir Fry z makaronem

Pycha, po prostu pycha!
Chrupiące i soczyste warzywa z
długimi nitkami makaronu
oplecione sosem Teriyaki i sojowym.
Do tego można dodać mięso,
pokrojoną w cienkie paseczki wieprzowinę czy wołowinę,
kurczak też będzie pasował.
Polecam jeszcze posypać po wierzchu sezamem,
ja niestety tego nie zrobiłam,
bo nie miałam-
ale to dodatkowo wzbogaci smak.
Zamiast zwykłego makaronu można
oczywiście dodać sojowy czy ryżowy.
Bardzo szybkie, wręcz ekspresowe danie,
pyszne, syte i mało kaloryczne.
Jeżeli jeszcze nie próbowaliście-
to szczerze polecam!



Składniki:
(2 porcje)
  • 1/4 papryki żółtej
  • 1/4 papryki pomarańczowej
  • 5 liści sałaty rzymskiej
  • 1/3 cebuli
  • 4 pieczarki
  • garstka grzybków mun
  • 3 łyżki sosu Teriyaki
  • 1- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 2-3 łyżki oleju
  • 20 dkg. makaronu spaghetti
  • sól

Makaron gotujemy al dente w
osolonym wrzątku wg. przepisu na opakowaniu.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka,
resztę warzyw dokładnie myjemy i
kroimy w cienkie paseczki.
Grzybki moczymy przez chwilę we wrzątku i również kroimy.
Na największym ogniu na patelni
podsmażamy wszystkie warzywa oprócz sałaty na oleju.
Ma to trwać około 5 minut.
Szybko i intensywnie, co chwilę mieszamy.
Po tym czasie dodajemy odcedzony makaron
i wszystko razem mieszamy.
Dodajemy sałatę.
Smażymy przez minutę.
Dolewamy do smaku sosy i sok z cytryny.


3 komentarze:

  1. Uwielbiam stir fry a Twój wygląda mega apetycznie!
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  2. Smażony makaron to jedno z moich comfort food, uwielbiam go :) Chociaż u mnie to bardziej przypomina jakąś nieokiełznaną mieszaninę warzyw i makaronu, u Ciebie wygląda zdecydowanie lepiej.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. i jeszcze tak wiosennie wygląda....

    OdpowiedzUsuń

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...