14 sierpnia 2012

Zapiekanka makaronowa

To nie jest typowa zapiekanka,
nie zapieka się jej w piekarniku-
chociaż oczywiście można.
Znam ją od ponad 10 lat i tak ją
po prostu nazywamy.
Wyjątkowo szybki makaron i
mimo tego, że jest tylko 4 składnikowy
jest bardzo dobry.
Składniki nie są zbyt wyszukane,
są zwykłe, nic skomplikowanego.
Dlatego na pierwszy rzut oka może się
wydawać, że to nie może być smaczne.
Ale zdziwicie się jak spróbujecie.




Składniki:
  • 50 dkg makaronu świderki
  • 6 parówek 
  • 20 dkg sera żółtego 
  • 300 ml ketchupu pikantnego
  • 1/4 kostki masła
  • sól& pieprz

Makaron gotujemy al dente
w osolonym wrzątku.
Parówki kroimy w plastry.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
W garnku rozpuszczamy masło,
dodajemy połowę makaronu, parówek,
sera i wylewamy połowę ketchupu.
Dokładnie mieszamy.
Kiedy ser się rozpuści- dodajemy resztę.
Mieszamy i doprawiamy do
 smaku solą i pieprzem.



4 komentarze:

  1. O, to musi być dobre. :) Ale nigdy nie jadłam jeszcze makaronu z parówką.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapiekankę jak sama nazwa wskazuje zapieka się ..wybełtane w garnku parówki z makaronem i keczupem zapiekanką raczej nie są

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lepiej Ci anonimie? :) następnym razem czekam na official :)

      Usuń

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...