Strony

31 października 2012

Stir Fry z makaronem

Pycha, po prostu pycha!
Chrupiące i soczyste warzywa z
długimi nitkami makaronu
oplecione sosem Teriyaki i sojowym.
Do tego można dodać mięso,
pokrojoną w cienkie paseczki wieprzowinę czy wołowinę,
kurczak też będzie pasował.
Polecam jeszcze posypać po wierzchu sezamem,
ja niestety tego nie zrobiłam,
bo nie miałam-
ale to dodatkowo wzbogaci smak.
Zamiast zwykłego makaronu można
oczywiście dodać sojowy czy ryżowy.
Bardzo szybkie, wręcz ekspresowe danie,
pyszne, syte i mało kaloryczne.
Jeżeli jeszcze nie próbowaliście-
to szczerze polecam!


29 października 2012

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem

Bardzo dobra sałatka,
z mnóstwem witamin.
Ja użyłam sałaty rzymskiej,
ale oczywiście można ją zamienić na każdą inną.
Do tego pomidorki, jajko i tuńczyk.
I oczywiście własnoręcznie zrobiony sos winegret-
nie 'winigret' jak to mówi znana polska restEŁratorka.
Zamiast octu dodałam sok z cytryny,
a zamiast musztardy dijon musztardę bawarską,
która spisała się na medal.
Do sałatki można dodać oczywiście cebulę, paprykę,
co mamy pod ręką, do sosu można przecisnąć ząbek czosnku-
wszystko według gustu.
Ja zjadłam ją przed pracą,
więc wolałam ominąć te dwa składniki.
Sałatka jest syta, cieszy oko i podniebienie.
Polecam na śniadanie czy szybki obiad.


25 października 2012

Pałki kurczaka z ryżem basmati

Typowy jednogarnkowiec,
pakujemy to co lubimy i wychodzi rewelacja.
To danie robiłam po raz kolejny i w
dalszym ciągu jestem zauroczona jego smakiem.
Jest pyszne!
Można te pałki przygotować
na jakąś imprezę, na ciepłą przekąskę,
można na sylwestra, można też na parapetówkę.
Robi wrażenie bardzo pracochłonnego
ale w rzeczywistości to nic trudnego.
Kurczak w smaku jest soczysty i wyraźny,
mimo to, że nie miałam czasu
na wstawienie go do lodówki, żeby się przegryzł.
Ja użyłam ryżu basmati Podravki,
który wniósł do dania bardzo ciekawy smak.
Naprawdę, szczerze polecam.


17 października 2012

Ziemniaki faszerowane mięsem w warzywach po ukraińsku

Ziemniaki faszerowane dobrze doprawionym
mięsem mielonym pod płaszczykiem
duszonych warzyw- to musi być pyszne!
Ten przepis znany jest u mnie w rodzinie od lat.
Przeważnie robiony na jakieś okazje,
bo nie jest to ekspresowe danie-
trzeba obrać wszystkie warzywa,
przygotować ziemniaki i farsz,
a z tym trochę czasu schodzi.
Efekt natomiast jest co najmniej zadowalający.
Dlatego też bardzo polecam wszystkim,
którzy chcą wypróbować
inny sposób na faszerowane ziemniaki.
Danie jest pyszne, bardzo syte i
naprawdę warte zachodu i czasu.



15 października 2012

Makaron tagliatelle z wędzonym łososiem

To danie robi się dosłownie w 5-7 minut-
a mianowicie tyle ile gotuje się makaron.
Bardzo szybko, wręcz ekspresowo.
Doskonały obiad dla zabieganych.
Bardzo delikatny makaron, z pewnością posmakuje dzieciom.
Sos śmietanowy idealnie tutaj pasuje,
a pomidorki dodają świeżości potrawie.
Ja użyłam małych pomidorków, nie koktajlowych, nie cherry-
po prostu małych.
Są słodziutkie, soczyste i pyszne.
Ale można je oczywiście zastąpić zwykłymi dużymi pomidorami.
Polecam.



8 października 2012

Pulpety w sosie koperkowym

Pulpeciki w sosie koperkowym chyba
większości z nas kojarzą się z dzieciństwem.
Pyszne kuleczki mięsne
otulone delikatnym sosem koperkowym,
podawane przeważnie z ziemniakami,
to nasze polskie, pyszne danie.
Ja osobiście przepadam za pulpetami,
w każdej odsłonie.
Czy są to po prostu pulpety w sosie pomidorowym
czy też pulpety z mozzarellą,
czy w sosie pieczarkowym, wszystkie są pyszne.
Robi się je szybko i w zależności od gustu
można je podać z makaronem czy z ziemniakami.
Polecam, na szybki obiad.


7 października 2012

Zupa krem z dyni

Jedna z najlepszych zup jakie jadłam w życiu-
słowo daję!!
A długo nie mogłam się przekonać
do kremu z dyni i to nie dlatego,
że ją próbowałam i mi nie posmakowała,
a wręcz przeciwnie...
Nigdy nie jadłam i jakoś zawsze mi się wydawało,
że dynia taka nijaka, że zbyt delikatna i łagodna,
że zupa będzie bez smaku.
Jakież było moje zdziwienie jak wsadziłam łychę do garnka...
O ranyyy... szok...
Smak nie do opisania,
zupa z dyni jest po prostu przepyszna!
Z delikatnym akcentem gałki muszkatołowej,
curry i soku z cytryny- niesamowity smak..
Zupę możecie zblendować na zupełnie gładki krem,
ja natomiast zostawiłam kilka
większych kawałków i to był bardzo dobry pomysł.
Poza tym zupa jest naprawdę bardzo szybka.
Polecam wszystkim i małym i dużym,
bo ten smak jest warty grzechu.