Pyszne ruskie pierogi z mocno
doprawionym farszem z ziemniaków,
białego sera, podsmażonej
cebulki z boczkiem
i delikatnym aromatem ziół.
Do ciasta również dodałam zioła,
sypnęłam majeranku, żeby pierogi się
lepiej trawiły i oregano.
Wyszło bardzo smacznie.
Z tej porcji wyszło mi
około 70 pierogów.
Strony
▼
24 czerwca 2012
Zapiekanki domowe
Uwielbiane i znane przez wszystkich,
małych, dużych, starszych i młodszych.
Można je spotkać w każdej
budce z fast-foodami.
Podawane z pieczarkami, cebulą,
papryką, wędliną czy szynką.
Ostatnio na dworcu zachodnim w
naszej pięknej stolicy jadłam zapiekankę
z sosem pomidorowym i serem...
I zastanawiałam się czy to jeszcze
można nazwać zapiekanką?
No ale, nie było aż tak źle-
choć więcej się nie skuszę..
Moja zapiekanka to bardziej tradycyjna,
z podsmażonymi pieczarkami,
cudownie roztopionym serem
i szczypiorkiem na bagietce.
Dodatkowo dodałam jeszcze
wędlinę, ale oczywiście ten element
można pominąć.
Wyszło pysznie, domowe zapiekanki
są nie do pobicia!
małych, dużych, starszych i młodszych.
Można je spotkać w każdej
budce z fast-foodami.
Podawane z pieczarkami, cebulą,
papryką, wędliną czy szynką.
Ostatnio na dworcu zachodnim w
naszej pięknej stolicy jadłam zapiekankę
z sosem pomidorowym i serem...
I zastanawiałam się czy to jeszcze
można nazwać zapiekanką?
No ale, nie było aż tak źle-
choć więcej się nie skuszę..
Moja zapiekanka to bardziej tradycyjna,
z podsmażonymi pieczarkami,
cudownie roztopionym serem
i szczypiorkiem na bagietce.
Dodatkowo dodałam jeszcze
wędlinę, ale oczywiście ten element
można pominąć.
Wyszło pysznie, domowe zapiekanki
są nie do pobicia!
23 czerwca 2012
Potrawka z kurczaka
Niezapomniany smak z dzieciństwa.
Pamiętam potrawkę z kurczaka z przedszkola,
ze szkoły podstawowej i oczywiście z domu.
Zawsze smakowała wyśmienicie- nawet w szkole!
Kawałeczki kurczaka w delikatnym sosie z warzywami- pycha!
Pamiętam jeszcze, że mięso było tak ugotowane-
a mianowicie rozgotowane, że kurczak tworzył pojedyncze niteczki-
i to było właśnie cudowne!
Nigdy nie robiłam potrawki, ale tak za mną chodziła od jakiegoś czasu,
że nie mogłam się powstrzymać.
Zrobiłam- oczywiście zapytałam Mamuśki, co tam dodaje.
I wyszło niesamowicie- nie spodziewałam się, że będzie tak przepysznie!
Powiem szczerze- jeżeli nie macie dobrego przepisu
na potrawkę z kurczaka to musicie wypróbować ten przepis!
Pamiętam potrawkę z kurczaka z przedszkola,
ze szkoły podstawowej i oczywiście z domu.
Zawsze smakowała wyśmienicie- nawet w szkole!
Kawałeczki kurczaka w delikatnym sosie z warzywami- pycha!
Pamiętam jeszcze, że mięso było tak ugotowane-
a mianowicie rozgotowane, że kurczak tworzył pojedyncze niteczki-
i to było właśnie cudowne!
Nigdy nie robiłam potrawki, ale tak za mną chodziła od jakiegoś czasu,
że nie mogłam się powstrzymać.
Zrobiłam- oczywiście zapytałam Mamuśki, co tam dodaje.
I wyszło niesamowicie- nie spodziewałam się, że będzie tak przepysznie!
Powiem szczerze- jeżeli nie macie dobrego przepisu
na potrawkę z kurczaka to musicie wypróbować ten przepis!
22 czerwca 2012
Krupnik
Krupnik- typowa polska zupa.
Bardzo smaczna, gęsta, zawiesista, niesamowicie syta i
dosyć szybka do zrobienia.
Ja lubię gęsty krupnik, dlatego sypię sporo kaszy,
natomiast jeżeli lubicie rzadszy- to proponuję sypnąć nieco mniej
kaszy jęczmiennej, bądź zastąpić ją pęczakiem.
U mnie w domu krupnik obowiązkowo podawany jest z ziemniakami i
posypany natką pietruszki.
Bardzo dobra, nasza, polska zupa.
Polecam.
Bardzo smaczna, gęsta, zawiesista, niesamowicie syta i
dosyć szybka do zrobienia.
Ja lubię gęsty krupnik, dlatego sypię sporo kaszy,
natomiast jeżeli lubicie rzadszy- to proponuję sypnąć nieco mniej
kaszy jęczmiennej, bądź zastąpić ją pęczakiem.
U mnie w domu krupnik obowiązkowo podawany jest z ziemniakami i
posypany natką pietruszki.
Bardzo dobra, nasza, polska zupa.
Polecam.
20 czerwca 2012
Surówka z kapusty, marchewki i ogórka
To jedna z moich ulubionych surówek,
pasuje do wszystkiego,
do ryb, mięs, kotletów sojowych,
pieczeni, czy zapiekanek.
To taki powiew świeżości, w momencie
kiedy obiad jest dosyć ciężki.
Surówkę robi się bardzo szybko,
jest zdrowa i posiada wiele witamin-
składniki nie poddaje się obróbce
termicznej więc zachowują wszystkie
swoje właściwości.
Ja tę surówkę mogę jeść samą i
niczego innego mi nie trzeba.
pasuje do wszystkiego,
do ryb, mięs, kotletów sojowych,
pieczeni, czy zapiekanek.
To taki powiew świeżości, w momencie
kiedy obiad jest dosyć ciężki.
Surówkę robi się bardzo szybko,
jest zdrowa i posiada wiele witamin-
składniki nie poddaje się obróbce
termicznej więc zachowują wszystkie
swoje właściwości.
Ja tę surówkę mogę jeść samą i
niczego innego mi nie trzeba.
Kotleciki z kurczaka z papryką, pieczarkami i serem
Te kolety robią furorę wszędzie.
Pierwszy raz spróbowałam ich kilka lat temu,
w wykonaniu Mamuśki i
były przepyszne!
Pokrojona pierś z kurczaka z dodatkiem
papryki, która nadaje świeżości,
pieczarek, które dodają soczystości i
sera, który po przekrojeniu się ciągnie-
połączenie niesamowicie pyszne!
Na dodatek kotleciki robi się bardzo sprawnie
i szybko i z dwóch piersi wychodzi
ich cała masa.
Jednym słowem- rewelacja!
Pierwszy raz spróbowałam ich kilka lat temu,
w wykonaniu Mamuśki i
były przepyszne!
Pokrojona pierś z kurczaka z dodatkiem
papryki, która nadaje świeżości,
pieczarek, które dodają soczystości i
sera, który po przekrojeniu się ciągnie-
połączenie niesamowicie pyszne!
Na dodatek kotleciki robi się bardzo sprawnie
i szybko i z dwóch piersi wychodzi
ich cała masa.
Jednym słowem- rewelacja!
19 czerwca 2012
Mini torciki z truskawkami i ananasem
W pieczeniu ciast nie jestem najlepsza,
szczerze, to nawet nie próbowałam.
Ale jakoś tego nie czuję...
Zdecydowanie nie moje klimaty.
Ale to wcale nie oznacza, że od czasu do czasu
nie zjem czegoś słodkiego.
Sezon truskawkowy zawrócił mi w głowie,
wyglądają obłędnie i niemalże z każdego koszyczka,
krzyczą do mnie: KUP MNIE!!
Uwielbiam truskawki i same i ze śmietaną-
mogłabym je jeść i jeść... i jeść...
Zrobiłam więc malutkie torciki-
pewnie można to też nazwać po prostu
ciastkami z truskawkami i śmietaną,
ale one tak bardzo przypominają mi
mini torciki, więc niech tak będzie.
Bardzo szybka przekąska,
idealna na wszystkie okoliczności.
Jest pyszna, a ananas fajnie pokręca
ich smak.
szczerze, to nawet nie próbowałam.
Ale jakoś tego nie czuję...
Zdecydowanie nie moje klimaty.
Ale to wcale nie oznacza, że od czasu do czasu
nie zjem czegoś słodkiego.
Sezon truskawkowy zawrócił mi w głowie,
wyglądają obłędnie i niemalże z każdego koszyczka,
krzyczą do mnie: KUP MNIE!!
Uwielbiam truskawki i same i ze śmietaną-
mogłabym je jeść i jeść... i jeść...
Zrobiłam więc malutkie torciki-
pewnie można to też nazwać po prostu
ciastkami z truskawkami i śmietaną,
ale one tak bardzo przypominają mi
mini torciki, więc niech tak będzie.
Bardzo szybka przekąska,
idealna na wszystkie okoliczności.
Jest pyszna, a ananas fajnie pokręca
ich smak.
14 czerwca 2012
Zupa jarzynowa z cukinią
Kolejna odsłona naszej polskiej jarzynówki.
Ta zupa jest tak uniwersalna, że można do niej dodać naprawdę wszystko.
I pieczarki i pomidory i fasolkę, mięso, kukurydzę czy nawet kiełbasę.
Zupa jarzynowa- warzywna to jedna z moich ulubionych zup.
Uwielbiam do niej dodawać wszystko, co tylko mam pod ręką.
I zawsze wychodzi rewelacyjna!
Zwykłą jarzynową można troszkę urozmaicić, chociażby zmianą kształtu warzyw.
Marchewkę można pokroić nożykami do frytek.
Młode i malutkie ziemniaki zamiast w kostkę- można pokroić w plasterki.
Cukinię tak samo.
Zupa od razu wygląda inaczej i myślę, \
że taka kolorowa zachęci nawet dzieciaczki do zjedzenia.
Polecam, jest pyszna!!!
Ta zupa jest tak uniwersalna, że można do niej dodać naprawdę wszystko.
I pieczarki i pomidory i fasolkę, mięso, kukurydzę czy nawet kiełbasę.
Zupa jarzynowa- warzywna to jedna z moich ulubionych zup.
Uwielbiam do niej dodawać wszystko, co tylko mam pod ręką.
I zawsze wychodzi rewelacyjna!
Zwykłą jarzynową można troszkę urozmaicić, chociażby zmianą kształtu warzyw.
Marchewkę można pokroić nożykami do frytek.
Młode i malutkie ziemniaki zamiast w kostkę- można pokroić w plasterki.
Cukinię tak samo.
Zupa od razu wygląda inaczej i myślę, \
że taka kolorowa zachęci nawet dzieciaczki do zjedzenia.
Polecam, jest pyszna!!!
6 czerwca 2012
Penne w sosie grzybowym
Zostało mi troszkę grzybków suszonych po ostatnim
sosie grzybowym z wołowiną,
więc postanowiłam je wykorzystać.
Zrobiłam sos z grzybami, cebulką i makaronem.
Wyszło przepysznie!
Sos pasuje do każdego rodzaju makaronu, do wszystkich klusków,
do ziemniaków czy do kasz.
Takie sosy są niezastąpione!
A smak i zapach- poezja.
sosie grzybowym z wołowiną,
więc postanowiłam je wykorzystać.
Zrobiłam sos z grzybami, cebulką i makaronem.
Wyszło przepysznie!
Sos pasuje do każdego rodzaju makaronu, do wszystkich klusków,
do ziemniaków czy do kasz.
Takie sosy są niezastąpione!
A smak i zapach- poezja.
Zupa z soczewicą, pomidorami i mleczkiem kokosowym
Zupa o delikatnie ostrym smaku dzięki
czerwonej paście curry a zarówno
o słodkiej nucie dzięki mleczku kokosowemu
i słodkiej śmietance.
Dodatek pomidorów nieco orzeźwia
smak zupy, a soczewica
sprawia, że zupa jest syta.
Najlepsza jest na drugi dzień.
czerwonej paście curry a zarówno
o słodkiej nucie dzięki mleczku kokosowemu
i słodkiej śmietance.
Dodatek pomidorów nieco orzeźwia
smak zupy, a soczewica
sprawia, że zupa jest syta.
Najlepsza jest na drugi dzień.
5 czerwca 2012
Francuska zupa cebulowa na winie z grzankami
Zupa inna niż wszystkie-
francuska cebulowa na winie.
Dzięki karmelizowanej cebuli,
intensywnie i długo smażonej na maśle
i na dużym ogniu- a nie duszonej,
zupa ma bardzo oryginalny smak.
Jest delikatnie słodka, czuć winny posmak,
a dodatkowo dzięki pieprzu,
smak jest dosyć ostry i ciekawy.
Zupa ma taki wielu zwolenników,
jak i przeciwników.
Ciekawe, do której grupy się zaliczacie?
francuska cebulowa na winie.
Dzięki karmelizowanej cebuli,
intensywnie i długo smażonej na maśle
i na dużym ogniu- a nie duszonej,
zupa ma bardzo oryginalny smak.
Jest delikatnie słodka, czuć winny posmak,
a dodatkowo dzięki pieprzu,
smak jest dosyć ostry i ciekawy.
Zupa ma taki wielu zwolenników,
jak i przeciwników.
Ciekawe, do której grupy się zaliczacie?
2 czerwca 2012
Spaghetti w sosie pieczarkowym
Co można zrobić na obiad,
jak nie ma się żadnej koncepcji,
czasu ani ochoty na długie gotowanie..?
Oczywiście- makaron!
A jak dodatkowo mamy kilka pieczarek pod ręką-
bo jak już wcześniej pisałam ten wyjątkowy dodatek
nie potrzebuje wielu towarzyszy,
żeby zrobić z niego coś pysznego,
to jest świetnie, szybko, pysznie i syto!
Czegoż chcieć więcej?
Zaczynamy!
jak nie ma się żadnej koncepcji,
czasu ani ochoty na długie gotowanie..?
Oczywiście- makaron!
A jak dodatkowo mamy kilka pieczarek pod ręką-
bo jak już wcześniej pisałam ten wyjątkowy dodatek
nie potrzebuje wielu towarzyszy,
żeby zrobić z niego coś pysznego,
to jest świetnie, szybko, pysznie i syto!
Czegoż chcieć więcej?
Zaczynamy!