Spaghetti neapolitańskie- bardzo proste,
pyszne, szybkie i klasyczne włoskie danie.
Głównym składnikiem do makaronu jest
sos pomidorowy i przyprawy.
Danie można zrobić naprawdę szybko i
spakować sobie, np. do pracy.
Ja- jako odwieczna makaroniara testowałam
na sobie i bliskich wiele odmian
makaronów różnych firm.
I tak właśnie natrafiłam na makarony
firmy Podravka.
Spróbowałam i muszę przyznać, że
smakują naprawdę świetnie.
Zadawalające jest to, że w
składzie można znaleźć tylko:
semolinę z pszenicy durum i wodę.
Od dawna już kupuję tylko i wyłącznie
makarony z mąki durum-
bo są zdrowsze od tych z pszennej, zwykłej mąki.
Ogólnie rzecz biorąc-
makaron się nie rozgotowuje-
pozostaje fajnie sprężysty i wyraźny w smaku.
Bardzo dobra jakość.
Opakowanie bardzo ładne, czyste, przejrzyste.
Cena w granicach 3-4 zł.
Bardzo gorąco polecam!
Strony
▼
30 sierpnia 2012
29 sierpnia 2012
Żurek
Żurek to nasza, polska, gęsta i przepyszna zupa.
Gotowana z pokoleń na pokolenia przez nasze matki, babki i prababki.
Najlepszy jest na wędzonce.
I ja obowiązkowo go tak gotuję.
Jeżeli dajemy wędzony boczek albo jakąś szynkę
to wyławiamy je z zupy kroimy w kostkę i smażymy razem z kiełbasą.
U mnie w domu żurek zawsze jest podawany z ziemniakami
albo całymi albo z tłuczonymi.
Babcia dodatkowo tłuczone ziemniaki okraszała podsmażoną cebulką i skwarkami.
Ach..! Cudowny smak z dzieciństwa...
Obowiązkowo podawany z jajkiem ugotowanym na twardo i doprawiony chrzanem.
Z dużą ilością majeranku.
Ja dodaję od razu ziemniaki do zupy, ale możecie pominąć ten moment i ugotować ziemniaki osobno.
Trzeba pamiętać, że nie dodajemy chrzanu do całości, ponieważ się utlenia i nie będzie go czuć.
Ja lubię jeszcze wkroić kromkę chleba- tak samo jak do barszczu białego.
Pycha!
Gotowana z pokoleń na pokolenia przez nasze matki, babki i prababki.
Najlepszy jest na wędzonce.
I ja obowiązkowo go tak gotuję.
Jeżeli dajemy wędzony boczek albo jakąś szynkę
to wyławiamy je z zupy kroimy w kostkę i smażymy razem z kiełbasą.
U mnie w domu żurek zawsze jest podawany z ziemniakami
albo całymi albo z tłuczonymi.
Babcia dodatkowo tłuczone ziemniaki okraszała podsmażoną cebulką i skwarkami.
Ach..! Cudowny smak z dzieciństwa...
Obowiązkowo podawany z jajkiem ugotowanym na twardo i doprawiony chrzanem.
Z dużą ilością majeranku.
Ja dodaję od razu ziemniaki do zupy, ale możecie pominąć ten moment i ugotować ziemniaki osobno.
Trzeba pamiętać, że nie dodajemy chrzanu do całości, ponieważ się utlenia i nie będzie go czuć.
Ja lubię jeszcze wkroić kromkę chleba- tak samo jak do barszczu białego.
Pycha!
28 sierpnia 2012
Sos kurkowy
Kolejna odsłona sosu grzybowego,
tym razem z kurek.
Sos jest pyszny i dosyć
szybki do zrobienia.
Kurki wystarczy obgotować,
a reszta już się sama dzieje.
Można go podawać z ziemniakami,
kluskami śląskimi, ekspresowymi
kluseczkami na śmietanie, makaronem,
czy po prostu z chlebem.
W każdej wersji będzie smakować
obłędnie smacznie.
tym razem z kurek.
Sos jest pyszny i dosyć
szybki do zrobienia.
Kurki wystarczy obgotować,
a reszta już się sama dzieje.
Można go podawać z ziemniakami,
kluskami śląskimi, ekspresowymi
kluseczkami na śmietanie, makaronem,
czy po prostu z chlebem.
W każdej wersji będzie smakować
obłędnie smacznie.
Pulpety z mozzarellą w sosie pomidorowym
Pulpety to jedno z tych dań, które pasuje
na każdą prawie że okazję.
Można je nafaszerować wszystkim czym chcemy.
Pomidorami suszonymi, pieczarkami,
kalafiorem,grzybami, serem, jajkiem, brokułami,
czy też właśnie mozzarellą.
Te kulki mięsne z serem w środku, w sosie pomidorowym
sprawiają wrażenie jakbyśmy stały przy nich godzinami.
Nic bardziej mylnego!
A pulpeciki są pyszne!!
na każdą prawie że okazję.
Można je nafaszerować wszystkim czym chcemy.
Pomidorami suszonymi, pieczarkami,
kalafiorem,grzybami, serem, jajkiem, brokułami,
czy też właśnie mozzarellą.
Te kulki mięsne z serem w środku, w sosie pomidorowym
sprawiają wrażenie jakbyśmy stały przy nich godzinami.
Nic bardziej mylnego!
A pulpeciki są pyszne!!
Kurczak w sosie słodko- kwaśnym
Osobiście nie przepadam za smakiem owoców połączonych z mięsem.
Długo się wahałam przed spróbowaniem sosu słodko kwaśnego i
pierwszą próbą był gotowy sos ze słoika...
I muszę przyznać, że nie było tak źle.
Postanowiłam więc zaryzykować i zrobiłam domowy sos słodko kwaśny.
Poszło bardzo sprawnie, szybko i powiem szczerze,
że ten sos w połączeniu z kurczakiem i ryżem smakuje naprawdę świetnie.
Do dzieła wobec tego!
Długo się wahałam przed spróbowaniem sosu słodko kwaśnego i
pierwszą próbą był gotowy sos ze słoika...
I muszę przyznać, że nie było tak źle.
Postanowiłam więc zaryzykować i zrobiłam domowy sos słodko kwaśny.
Poszło bardzo sprawnie, szybko i powiem szczerze,
że ten sos w połączeniu z kurczakiem i ryżem smakuje naprawdę świetnie.
Do dzieła wobec tego!
Fasolka szparagowa w pomidorach
Fasolka szparagowa chodziła za mną już od dawna.
No ale co można zrobić ze szparagowej...
w dodatku mrożonej...
W bułce tartej jako dodatek do obiadu- odpada.
Potrzebowałam czegoś gorącego,
sytego i najlepiej jednogarnkowego.
A że miałam w domu moje ulubione pomidory
w puszcze to pomyślałam, że może coś z tego wyjdzie?
Aż trudno uwierzyć, że jak byłam młodsza to
krzywiłam się na sam widok pindora-
jak to mój brat mówił jak był malutki.
No więc pokombinowałam trochę i wyszedł
pyszny i sycący jednogarnkowy misz-masz
z fasolką szparagową w roli głównej.
Zamiast mięsa dodałam kotlety sojowe, ale myślę,
że kurczak albo indyk będzie pasował
równie dobrze do tej kompozycji smakowej.
Dużo czosnku, pomidory, pieczarki,
wszystko dobrze doprawione-
to jest to!
No ale co można zrobić ze szparagowej...
w dodatku mrożonej...
W bułce tartej jako dodatek do obiadu- odpada.
Potrzebowałam czegoś gorącego,
sytego i najlepiej jednogarnkowego.
A że miałam w domu moje ulubione pomidory
w puszcze to pomyślałam, że może coś z tego wyjdzie?
Aż trudno uwierzyć, że jak byłam młodsza to
krzywiłam się na sam widok pindora-
jak to mój brat mówił jak był malutki.
No więc pokombinowałam trochę i wyszedł
pyszny i sycący jednogarnkowy misz-masz
z fasolką szparagową w roli głównej.
Zamiast mięsa dodałam kotlety sojowe, ale myślę,
że kurczak albo indyk będzie pasował
równie dobrze do tej kompozycji smakowej.
Dużo czosnku, pomidory, pieczarki,
wszystko dobrze doprawione-
to jest to!
Schab po góralsku
Soczyste kawały schabu i z jednej i z
drugiej strony otulone pierzynką z kiszonej kapusty.
Coś jeszcze dodawać?
Teraz trzeba Was trochę zniechęcić...
nie jest to zbyt szybka potrawa.
Piecze się aż półtorej godziny !!!
a my w tym czasie musimy na nią cierpliwie czekać
i wdychać te zapachy...
Istna mordęga!
Kapustę można przepłukać pod wodą jeśli ktoś nie lubi zbyt kwaśnej.
Proponuję podawać z ziemniakami.
Jest pycha!
drugiej strony otulone pierzynką z kiszonej kapusty.
Coś jeszcze dodawać?
Teraz trzeba Was trochę zniechęcić...
nie jest to zbyt szybka potrawa.
Piecze się aż półtorej godziny !!!
a my w tym czasie musimy na nią cierpliwie czekać
i wdychać te zapachy...
Istna mordęga!
Kapustę można przepłukać pod wodą jeśli ktoś nie lubi zbyt kwaśnej.
Proponuję podawać z ziemniakami.
Jest pycha!
Zupa pieczarkowa z makaronem
Pieczarkowa- kolejna zupa wszystkim dobrze znana.
Podawana z pulpetami, makaronem, ziemniakami,
grzankami, czy w postaci kremu.
Jest szybka i bardzo smaczna.
Nie wolno z nią co prawda przesadzać,
bo za pieczarkami nasz organizm nie przepada,
ale raz na jakiś czas, czemu nie.
Moja pieczarkowa nie opiera się tylko i
wyłącznie na pieczarkach,
dodaję tam warzywa i przeważnie też sypnę jakiś makaron.
Zupa może nie jest za bardzo "wyjściowa",
ale chyba nie ma dziecka, które by jej nie lubiło
i chyba nie tylko dziecka.
Podawana z pulpetami, makaronem, ziemniakami,
grzankami, czy w postaci kremu.
Jest szybka i bardzo smaczna.
Nie wolno z nią co prawda przesadzać,
bo za pieczarkami nasz organizm nie przepada,
ale raz na jakiś czas, czemu nie.
Moja pieczarkowa nie opiera się tylko i
wyłącznie na pieczarkach,
dodaję tam warzywa i przeważnie też sypnę jakiś makaron.
Zupa może nie jest za bardzo "wyjściowa",
ale chyba nie ma dziecka, które by jej nie lubiło
i chyba nie tylko dziecka.
Karkówka pieczona
Piękny, idealny, soczysty kawałek mięcha to jest to,
za czym chyba wszyscy mięsożerni przepadają.
I w zależności od gustu i upodobań można kombinować z różnymi rodzajami mięs.
Ja wybrałam karczek wieprzowy,
bo jest cudownie przerośnięty tłuszczykiem tam gdzie trzeba,
dzięki czemu mięso jest bardzo soczyste,
a to co ma się wytopić pozostawi tylko cudowny smaczek.
Przygotowanie takiej pieczonej karkówki trwa co prawda chwilę,
ale zdecydowanie warto poświęcić trochę czasu,
żeby później móc delektować się jej smakiem.
Większość czasu mięso się marynuje w lodówce-
więc mamy wolne, a następną lwią część się piecze.
Więc w sumie nie jest tak pracochłonna jakby się mogło wydawać.
Jest za to pachnąca ziołami, soczysta, aromatyczna i
rozpadająca się pod naciskiem widelca, więc jest mniej mycia- nóż odpada!
Duża część z Was wypróbowała już ten przepis i
cieszy mnie bardzo, że do niego, a przy okazji do mnie wracacie.
Częstujcie się! ;-)
za czym chyba wszyscy mięsożerni przepadają.
I w zależności od gustu i upodobań można kombinować z różnymi rodzajami mięs.
Ja wybrałam karczek wieprzowy,
bo jest cudownie przerośnięty tłuszczykiem tam gdzie trzeba,
dzięki czemu mięso jest bardzo soczyste,
a to co ma się wytopić pozostawi tylko cudowny smaczek.
Przygotowanie takiej pieczonej karkówki trwa co prawda chwilę,
ale zdecydowanie warto poświęcić trochę czasu,
żeby później móc delektować się jej smakiem.
Większość czasu mięso się marynuje w lodówce-
więc mamy wolne, a następną lwią część się piecze.
Więc w sumie nie jest tak pracochłonna jakby się mogło wydawać.
Jest za to pachnąca ziołami, soczysta, aromatyczna i
rozpadająca się pod naciskiem widelca, więc jest mniej mycia- nóż odpada!
Duża część z Was wypróbowała już ten przepis i
cieszy mnie bardzo, że do niego, a przy okazji do mnie wracacie.
Częstujcie się! ;-)
Pizza z patelni z pomidorami, tuńczykiem i cebulą
Pizza z patelni- dosłownie z patelni,
z szynką, pomidorami, tuńczykiem i cebulą-
jest przepyszna!
Jak zwykle, składniki można dobrać według swojego smaku.
Ciasto smażone na patelni, bez dodatku jakiegokolwiek tłuszczu,
wychodzi bardzo chrupiące i puszyste.
W taki upał włączać piekarnik-
to jak samobójstwo.
Stwierdziłam więc- czemu nie?
Nie trzeba włączać i nagrzewać piekarnika- to jest bardzo duży plus.
Pizza jest szybsza i niczego jej nie brakuje,
a już na pewno nie jest gorsza, niż ta tradycyjna.
Szczerze polecam!
z szynką, pomidorami, tuńczykiem i cebulą-
jest przepyszna!
Jak zwykle, składniki można dobrać według swojego smaku.
Ciasto smażone na patelni, bez dodatku jakiegokolwiek tłuszczu,
wychodzi bardzo chrupiące i puszyste.
W taki upał włączać piekarnik-
to jak samobójstwo.
Stwierdziłam więc- czemu nie?
Nie trzeba włączać i nagrzewać piekarnika- to jest bardzo duży plus.
Pizza jest szybsza i niczego jej nie brakuje,
a już na pewno nie jest gorsza, niż ta tradycyjna.
Szczerze polecam!
27 sierpnia 2012
Spaghetti carbonara
Pasta alla carbonara to jedno z tych dań włoskich,
na które każdy ma inny przepis...
Podstawą są tu jajka, szynka pancetta i ser
Pecorino Romano albo Parmigiano- Reggiano
czyli parmezan.
Natomiast każdy Włoch przygotowuje tę
pastę według własnego przepisu.
Niektórzy dodają same żółtka i ser, inni całe jaja i ser,
jeszcze inni jajka, ser i śmietanę,
z dodatkiem mleka też się spotkałam.
To trochę tak jak z naszą pomidorówką-
każda gospodyni ma swój autorski sposób.
Mnie najbardziej smakuje wersja spolszczona,
co nie zmienia faktu,
że danie jest niesamowicie syte, pyszne i
bardzo szybkie w przygotowaniu.
na które każdy ma inny przepis...
Podstawą są tu jajka, szynka pancetta i ser
Pecorino Romano albo Parmigiano- Reggiano
czyli parmezan.
Natomiast każdy Włoch przygotowuje tę
pastę według własnego przepisu.
Niektórzy dodają same żółtka i ser, inni całe jaja i ser,
jeszcze inni jajka, ser i śmietanę,
z dodatkiem mleka też się spotkałam.
To trochę tak jak z naszą pomidorówką-
każda gospodyni ma swój autorski sposób.
Mnie najbardziej smakuje wersja spolszczona,
co nie zmienia faktu,
że danie jest niesamowicie syte, pyszne i
bardzo szybkie w przygotowaniu.
14 sierpnia 2012
Zapiekanka makaronowa
To nie jest typowa zapiekanka,
nie zapieka się jej w piekarniku-
chociaż oczywiście można.
Znam ją od ponad 10 lat i tak ją
po prostu nazywamy.
Wyjątkowo szybki makaron i
mimo tego, że jest tylko 4 składnikowy
jest bardzo dobry.
Składniki nie są zbyt wyszukane,
są zwykłe, nic skomplikowanego.
Dlatego na pierwszy rzut oka może się
wydawać, że to nie może być smaczne.
Ale zdziwicie się jak spróbujecie.
nie zapieka się jej w piekarniku-
chociaż oczywiście można.
Znam ją od ponad 10 lat i tak ją
po prostu nazywamy.
Wyjątkowo szybki makaron i
mimo tego, że jest tylko 4 składnikowy
jest bardzo dobry.
Składniki nie są zbyt wyszukane,
są zwykłe, nic skomplikowanego.
Dlatego na pierwszy rzut oka może się
wydawać, że to nie może być smaczne.
Ale zdziwicie się jak spróbujecie.
12 sierpnia 2012
Placki po węgiersku
Placki po węgiersku znane także jako placki po zbójnicku, jadło drwala
czy po prostu placki z gulaszem.
Raczej nie mają nic wspólnego z Węgrami, ale myślę, że Polska może chwalić się
nimi przed całym światem.
Pyszne i chrupiące placki ziemniaczane polane gęstym, mięsnym sosem-
prawdziwa uczta dla podniebienia!
Na placki po węgiersku trzeba jednak trochę poczekać.
Ale gwarantuję, że jeśli pokusicie się na mój przepis na sos nie będziecie
szukać już żadnego innego.
Mięso jest tak kruchutkie, że nawet dzieci czy bezzębny dziadek przestaną marudzić ;-)
Do sosu proponuję łopatkę bo jest fajnie poprzerastana tam gdzie trzeba,
także po ugotowaniu mięso jest rewelacyjnie soczyste.
Szynka będzie za sucha, ewentualnie karkówka.
Szczerze polecam!
czy po prostu placki z gulaszem.
Raczej nie mają nic wspólnego z Węgrami, ale myślę, że Polska może chwalić się
nimi przed całym światem.
Pyszne i chrupiące placki ziemniaczane polane gęstym, mięsnym sosem-
prawdziwa uczta dla podniebienia!
Na placki po węgiersku trzeba jednak trochę poczekać.
Ale gwarantuję, że jeśli pokusicie się na mój przepis na sos nie będziecie
szukać już żadnego innego.
Mięso jest tak kruchutkie, że nawet dzieci czy bezzębny dziadek przestaną marudzić ;-)
Do sosu proponuję łopatkę bo jest fajnie poprzerastana tam gdzie trzeba,
także po ugotowaniu mięso jest rewelacyjnie soczyste.
Szynka będzie za sucha, ewentualnie karkówka.
Szczerze polecam!
Kartoffelsalat- sałatka ziemniaczana
Sałatka wywodzi się z kuchni niemieckiej.
Podstawowym jej składnikiem są
oczywiście ugotowane ziemniaki z
dodatkiem majonezu bądź oleju z octem.
Sałatka ma bardzo wiele odmian.
Moja wersja nie jest
tradycyjna ale bardziej spolszczona-
tak aby pasowała naszym kubkom smakowym.
Ja nie dodaję cebuli-
ale jeżeli już ją dodajecie, to proponuję
sałatkę zjeść tego samego dnia,
żeby się nie zepsuła.
Sałatka jest smaczna i syta.
Szybko się ją przyrządza.
Robię ją bardzo rzadko,
ale zawsze smakuje równie dobrze.
Podstawowym jej składnikiem są
oczywiście ugotowane ziemniaki z
dodatkiem majonezu bądź oleju z octem.
Sałatka ma bardzo wiele odmian.
Moja wersja nie jest
tradycyjna ale bardziej spolszczona-
tak aby pasowała naszym kubkom smakowym.
Ja nie dodaję cebuli-
ale jeżeli już ją dodajecie, to proponuję
sałatkę zjeść tego samego dnia,
żeby się nie zepsuła.
Sałatka jest smaczna i syta.
Szybko się ją przyrządza.
Robię ją bardzo rzadko,
ale zawsze smakuje równie dobrze.
10 sierpnia 2012
Spaghetti z bakłażanem i pieczarkami
Bakłażan to moje tegoroczne odkrycie.
Setki razy mijałam go w sklepach,
ale jakoś nigdy nie wiedziałam
do czego go wykorzystać,
Ale odkąd się odważyłam kupić
bakłażana po raz pierwszy-
tak w tym momencie
ładuję go do wszystkiego.
Jest pyszny! - uwielbiam go.
A do mojego ukochanego makaronu
pasuje rewelacyjnie.
Danie jest delikatne w smaku,
ale bardzo dobre.
Polecam.
Setki razy mijałam go w sklepach,
ale jakoś nigdy nie wiedziałam
do czego go wykorzystać,
Ale odkąd się odważyłam kupić
bakłażana po raz pierwszy-
tak w tym momencie
ładuję go do wszystkiego.
Jest pyszny! - uwielbiam go.
A do mojego ukochanego makaronu
pasuje rewelacyjnie.
Danie jest delikatne w smaku,
ale bardzo dobre.
Polecam.
9 sierpnia 2012
Grecka Moussaka μουσακάς
Mussaka to danie z kuchni greckiej,
jej podstawą są bakłażany i mięso mielone.
Moja wersja mussaki ma w sobie jeszcze cukinię, ziemniaki i
sos beszamelowo- serowy.
Ja nie lubię cynamonu, więc go nie dodaję, natomiast jeśli komuś
nie przeszkadza to do sosu można dodać jeszcze właśnie cynamon.
Nie jest to na pewno danie, które robi się w 15 minut,
bo czas przygotowania to jakieś 1,5h.
Ale jest tego warta.
Mussaka jest pyszna- ma w sobie tyle smaków, a wszystkie
do siebie idealnie pasują.
Na dodatek jest bardzo syta.
Rewelacyjny obiad- szczerze polecam!
jej podstawą są bakłażany i mięso mielone.
Moja wersja mussaki ma w sobie jeszcze cukinię, ziemniaki i
sos beszamelowo- serowy.
Ja nie lubię cynamonu, więc go nie dodaję, natomiast jeśli komuś
nie przeszkadza to do sosu można dodać jeszcze właśnie cynamon.
Nie jest to na pewno danie, które robi się w 15 minut,
bo czas przygotowania to jakieś 1,5h.
Ale jest tego warta.
Mussaka jest pyszna- ma w sobie tyle smaków, a wszystkie
do siebie idealnie pasują.
Na dodatek jest bardzo syta.
Rewelacyjny obiad- szczerze polecam!
3 sierpnia 2012
Młoda kapusta
Idealny dodatek
do mięs czy kotletów,
z samymi ziemniakami też
smakuje rewelacyjnie.
Kapustę robi się szybko i sprawnie-
gotuje się dosłownie 15 minut.
Sok z cytryny i koperek
fajnie wzbogaca smak,
a kapusta jest naprawdę pyszna.
Polecam.
do mięs czy kotletów,
z samymi ziemniakami też
smakuje rewelacyjnie.
Kapustę robi się szybko i sprawnie-
gotuje się dosłownie 15 minut.
Sok z cytryny i koperek
fajnie wzbogaca smak,
a kapusta jest naprawdę pyszna.
Polecam.
2 sierpnia 2012
Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem
Typowo letnia i wakacyjna zupa.
Co prawda szczaw w słoikach jest
na sklepowych półkach
przez cały rok,
ale tak dobrze smakuje tylko
w okresie letnim.
Moja Mamuśka zupę szczawiową gotuje
z ryżem, albo z ziemniakami-
w obu tych wersjach smakuje świetnie.
Chociaż ja chyba preferuję
wersję z ziemniakami.
Oczywiście obowiązkowo z jajkiem.
Polecam, zupa jest bardzo dobra i szybka.
Co prawda szczaw w słoikach jest
na sklepowych półkach
przez cały rok,
ale tak dobrze smakuje tylko
w okresie letnim.
Moja Mamuśka zupę szczawiową gotuje
z ryżem, albo z ziemniakami-
w obu tych wersjach smakuje świetnie.
Chociaż ja chyba preferuję
wersję z ziemniakami.
Oczywiście obowiązkowo z jajkiem.
Polecam, zupa jest bardzo dobra i szybka.