11 maja 2014

Galaretka drobiowa z kurczaka z marchewką i groszkiem

Galaretka drobiowa kojarzy mi się z imprezami domowymi z lat 90.
Wtedy było takie wielkie bum na takie galaretki i
przeważnie na wszystkie okazje gospodynie domowe szykowały je dzień przed imprezą.
Bo z galaretką jest trochę roboty...
Za mną już długo chodziły galaretki i przy okazji wczorajszego rosołu,
pomyślałam, że to będzie świetny pomysł.
W końcu bazą do galaretek jest dobry polski, solidny rosół.
Jeżeli nie macie akurat rosołu w domu, to to żaden problem.
Ja rosół gotowałam na kurczaku i wołowinie, ale można użyć samego kuraka.
Żeby galaretka wyszła pięknie wypełniona mięsem, a nie samym rosołem,
proponuję ugotować rosół z korpusu, 2 skrzydełek, 2 udek i oczywiście warzyw.
Ostatnio wzięłam się na sposób i zamiast kupować każdej części osobno,
kupuję całego oczyszczonego tylko z wnętrzności kurczaka i sama go porcjuję.
Uwierzcie, że to naprawdę się opłaca !
Portfel jest nam wdzięczny, a zamiast kupować dwie piersi z kury za 16-18 zł za kg,
to za ok. 9 zł za kilo mamy pięknego, całego, pełnowartościowego kurczaka.
Tak więc przy prostej matematyce, płacimy mniej za całą ptaszynę niż za jedną jego część.
No, więc jak już ugotujemy rosół to dopieramy teraz resztę składników do galaretki.
Ja zwykle dodaję marchewkę, groszek i jajko,
ale tak strasznie nie chciało mi się już gotować jajek, że zrobiłam bez. I tak wyszły pyszne!
Ja galaretki skrapiam octem, moja Mamuśka cytryną, więc jak kto woli.
A galaretka w każdym wydaniu wychodzi pyszna ! 







Składniki:
  • 1,5- 2l rosołu
  • obrane mięso z rosołu: z korpusu, 2 udek i 2 skrzydełek
  • 2 saszetki żelatyny, każda na 1l wywaru
  • 4 marchewki z rosołu
  • 1 puszka groszku konserwowego


Do gorącego rosołu dodajemy stale mieszając 2 torebki żelatyny i
wrzucamy do niego obrane mięso, pokrojone w talarki marchewki i odsączony groszek.
Przygotowujemy sobie małe miseczki albo salaterki i
do każdej wlewamy po 2-3 chochle.
Wszystko stawiamy do ostygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki.
Galaretki są gotowe po 2-3 godzinach, ale najlepiej jakby stały całą noc.
Z tego przepisu wychodzi ok. 6 sztuk galaretek.




1 komentarz:

  1. dodałm trochę przypraw wg swoich przypodobań, ale poza tym przepis rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...