Po prostu uwielbiam!
Do jednego gara można wpakować wszystko!
I tak właśnie dzisiaj padło na wołowinę, która za mną chodziła już od jakiegoś czasu.
Tak zwana leniwa niedziela zmusiła mnie do wyjęcia jednego garnka, więcej nie dałam rady...
I wrzuciłam do tegoż właśnie garnka to na co miałam ochotę.
Tak właśnie powstał mój dzisiejszy obiad.
Czyli wołowina z marchewką, brokułem, cebulą i pieczarkami, całość dopełnia ryż,
który gotował się w pysznym wywarze z tego co najlepsze.
Jako, że nie chciało mi się gotować do tego dania już ani ziemniaków, ani ryżu osobno.
Tak, czyste lenistwo!
Ale muszę Wam powiedzieć, że z tego grzechu powstała bajka.
Coś niesamowicie pysznego!
I dzisiaj właśnie zapraszam do mnie na przepyszną wołowinę z warzywami.
Podziwiam siebie za to przy okazji, że chciało mi się pokroić marchewkę w zapałkę,
bo serio, cholera dzisiaj ręce mi opadają.
Dodałam jeszcze papryczkę chili dla zaostrzenia smaku.
Ale jak nie chcecie albo nie lubicie, albo po prostu Wam tu nie pasuje,
to spokojnie można ją pominąć.
Danie gotowe w godzinę!
A domownicy jak zobaczą taki gar wypełniony pysznościami na pewno
skuszą się na umycie po nas naczyń! ;-)
Składniki:
- 50 dkg wołowiny
- 1 duża marchewka
- garść brokułów
- 20 dkg pieczarek
- 2 cebule
- 1 szklanka ryżu
- 1 papryczka chili
- 3 łyżki oleju
- sól i pieprz
W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę.
Jak się zeszkli to dodajemy pokrojoną marchewkę, pieczarki i pokrojone w kostkę mięso.
Dusimy pod przykryciem ok 20-30 minut i dodajemy brokuła.
Ryż płuczemy w wodzie i wrzucamy do całości.
Zalewamy całość 2 szklankami wody,
dodajemy pokrojone chili, sól i pieprz do smaku.
Gotujemy jeszcze 20 minut.
Po tym czasie wszystkie mieszamy i w razie konieczności jeszcze raz doprawiamy.
A ja chętnie skuszę się... ale na tą wołowinę. Pysznie wygląda. Pozdrawiam, Krys
OdpowiedzUsuńZapraszam do spróbowania wobec tego ;-) Pozdrawiam
UsuńTo coś dla mnie tylko wołowinę zamieniłabym na kurczaka :)
OdpowiedzUsuńAleeeż jak najbardziej, pełna dowolność :-)
Usuń