Nie przepadam za słodyczami, tzn-
powiem tak, mogę bez nich żyć,
a coś słodkiego jem raz na kilka miesięcy.
Dlatego też, w święta, urodziny, imieniny czy inne zloty
czeka mnie duże wyzwanie.
Po jednym kawałku ciasta mnie tak przytyka,
że nie jestem w stanie,
mimo szczerych chęci
spróbować wszystkiego choćby po kawałeczku.
Aleeeee, to ciasto jest inne!
I przyznam się do grzechu-
zeżarłam cały ten kawałek ze zdjęcia....
I chciałam jeszcze...
Na szczęście zdrowy rozsądek i fakt,
że muszę się nim podzielić wygrał;-)
Powiem tak, chyba najlepsze ciasto jakie kiedykolwiek jadłam!
Szybkie! Bez pieczenia! Szok!
Kruche ciasto robi się błyskawicznie,
do tego gotowa masa krówkowa, banany
a to wszystko zalane ręcznie (!) ubitą śmietaną.
Ręcznie, a nie za pomocą robota, cóż za radość i satysfakcja!
Czekoladę, wiórki kokosowe i orzechy
można pominąć jeśli ktoś nie lubi, albo zastąpić czymś innym.
Wszystkiego słodkiego na święta Kochani,
zdrowych, ciepłych, spędzonych w gronie najbliższych!
Ściskam!;-)
Strony
▼
24 grudnia 2012
16 grudnia 2012
Pierogi z kapustą i grzybami
Wszystkie pierogi uwielbiam!
Może te na słodko troszkę mniej...
ale też nie pogardzę!
Pierogi z kapustą i grzybami są
bardziej pracochłonne niż wszystkie inne,
ale są też chyba najlepsze- zaraz po ruskich oczywiście.
Ogólnie rzecz biorąc myślę, że w 1,5- 2 godzinki
można się spokojnie wyrobić,
chyba, że kapusta nie chce z nami współpracować za bardzo.
Najlepsze są podsmażane, ze skwareczkami z boczku...
mmmm palce lizać!
Ta ich chrupiąca skórka, to delikatne ciasto-
przepis na moje ulubione pierogowe ciasto.
Może dlatego ulubione, że jedyne które mi wychodzi...
No nic, nie ważne,
kiedyś się nauczę robić ciasto pierogowe z jajkiem!
Mamuśce ciasto z jajkiem wychodzi tak
delikatne i aksamitne jak mi... bez jajka.
I mimo wielu prób, nie wychodzi i koniec..
Wracając do tematu-
pierogi z kapustą i grzybami z mocno
doprawionym farszem smakują naprawdę wyśmienicie
i w gruncie rzeczy nie są takie trudne do przygotowania.
Zrobienie ciasta to kwestia 5 minut,
później tylko lepienie i gotowe mmmm..!
Może te na słodko troszkę mniej...
ale też nie pogardzę!
Pierogi z kapustą i grzybami są
bardziej pracochłonne niż wszystkie inne,
ale są też chyba najlepsze- zaraz po ruskich oczywiście.
Ogólnie rzecz biorąc myślę, że w 1,5- 2 godzinki
można się spokojnie wyrobić,
chyba, że kapusta nie chce z nami współpracować za bardzo.
Najlepsze są podsmażane, ze skwareczkami z boczku...
mmmm palce lizać!
Ta ich chrupiąca skórka, to delikatne ciasto-
przepis na moje ulubione pierogowe ciasto.
Może dlatego ulubione, że jedyne które mi wychodzi...
No nic, nie ważne,
kiedyś się nauczę robić ciasto pierogowe z jajkiem!
Mamuśce ciasto z jajkiem wychodzi tak
delikatne i aksamitne jak mi... bez jajka.
I mimo wielu prób, nie wychodzi i koniec..
Wracając do tematu-
pierogi z kapustą i grzybami z mocno
doprawionym farszem smakują naprawdę wyśmienicie
i w gruncie rzeczy nie są takie trudne do przygotowania.
Zrobienie ciasta to kwestia 5 minut,
później tylko lepienie i gotowe mmmm..!
14 grudnia 2012
Bogracz- zupa gulaszowa
Bogracz- to inaczej węgierska zupa gulaszowa,
a uściślając chodzi głównie o gar- czyli kociołek.
Ja kociołka nie mam w domu i trudno byłoby ugotować coś na podłodze w kuchni.
Dlatego trzeba sobie poradzić na zwykłej kuchence w zwykłym garnku-
też wyjdzie..!
Talerz tej zupy zdecydowanie może zaspokoić apetyt niejednego głodomora.
Soczyste i kruche kawałki mięsa, papryka, pieczarki, ziemniaki i pomidory...
a do tego kromka chleba i jesteśmy w raju.
Zupa nie jest najszybsza w przygotowaniu, trzeba jej trochę czasu poświęcić,
ale smakiem wynagradza długi okres czekania.
Do zupy można dodać jeszcze przecier pomidorowy, słodką czy ostrą paprykę czy cebulę.
Z natką pietruszki smakuje rewelacyjnie!
a uściślając chodzi głównie o gar- czyli kociołek.
Ja kociołka nie mam w domu i trudno byłoby ugotować coś na podłodze w kuchni.
Dlatego trzeba sobie poradzić na zwykłej kuchence w zwykłym garnku-
też wyjdzie..!
Talerz tej zupy zdecydowanie może zaspokoić apetyt niejednego głodomora.
Soczyste i kruche kawałki mięsa, papryka, pieczarki, ziemniaki i pomidory...
a do tego kromka chleba i jesteśmy w raju.
Zupa nie jest najszybsza w przygotowaniu, trzeba jej trochę czasu poświęcić,
ale smakiem wynagradza długi okres czekania.
Do zupy można dodać jeszcze przecier pomidorowy, słodką czy ostrą paprykę czy cebulę.
Z natką pietruszki smakuje rewelacyjnie!
11 grudnia 2012
Zupa z czerwonej soczewicy z kluskami
Pyszna, rozgrzewająca, gęsta i bardzo sycąca zupa.
W sam raz na zimowe wieczory ale nie tylko!
Zupa jest prosta i naprawdę szybka w przygotowaniu.
Wszystko pakujemy do jednego gar, jak ja uwielbiam takie gotowanie ;-)
W zupie są i warzywa i soczewica,
dzięki, której zupa naprawdę porządnie napycha brzuszki.
Czerwonej soczewicy wystarczy 5-10 minut żeby się fajnie ugotować-
także zupę robi sie błyskawicznie.
Polecam, napradę warto wypróbować!
Jeżeli nie macie akurat pomidorów to spokojnie możecie je zastąpić
dobrym jakościowo przecierem pomidorowym, wystarczą 2-3 łyżki.
Na koniec proponuję jeszcze natkę pietruszki, zupa rewelacja!
W sam raz na zimowe wieczory ale nie tylko!
Zupa jest prosta i naprawdę szybka w przygotowaniu.
Wszystko pakujemy do jednego gar, jak ja uwielbiam takie gotowanie ;-)
W zupie są i warzywa i soczewica,
dzięki, której zupa naprawdę porządnie napycha brzuszki.
Czerwonej soczewicy wystarczy 5-10 minut żeby się fajnie ugotować-
także zupę robi sie błyskawicznie.
Polecam, napradę warto wypróbować!
Jeżeli nie macie akurat pomidorów to spokojnie możecie je zastąpić
dobrym jakościowo przecierem pomidorowym, wystarczą 2-3 łyżki.
Na koniec proponuję jeszcze natkę pietruszki, zupa rewelacja!
3 grudnia 2012
19 listopada 2012
Sałatka cezar z anchois i grzankami
Co tu dużo pisać - sałatka cezar,
zapewne wszystkim już dobrze znana.
Ja zjadłam ją pierwszy raz na urodzinach Mamuśki.
Sałatka prezentowała się kapitalnie,
a jak ją spróbowałam to moja gęba była w niebie!
Po prostu rewelacja!
Sałata, jajka, warzywa, fileciki anchois-
których z resztą spróbowałam po raz pierwszy i
pyszny nieznany mi wcześniej dressing.
Wszystko komponowało się rewelacyjnie,
a na dodatek te piękne złote grzanki,
które były zwieńczeniem całości niemalże jak wisienka na torcie!
Polecam, naprawdę, szczerze polecam!
zapewne wszystkim już dobrze znana.
Ja zjadłam ją pierwszy raz na urodzinach Mamuśki.
Sałatka prezentowała się kapitalnie,
a jak ją spróbowałam to moja gęba była w niebie!
Po prostu rewelacja!
Sałata, jajka, warzywa, fileciki anchois-
których z resztą spróbowałam po raz pierwszy i
pyszny nieznany mi wcześniej dressing.
Wszystko komponowało się rewelacyjnie,
a na dodatek te piękne złote grzanki,
które były zwieńczeniem całości niemalże jak wisienka na torcie!
Polecam, naprawdę, szczerze polecam!
18 listopada 2012
Cevapcici- kebab na patyku
kawałkami pociętego mięsa w bułce czy picie.
Ja dzisiaj zrobiłam go w trochę innej formie.
Użyłam mięsa wieprzowego,
bo takie tylko miałam i wyszło pysznie-
więc pełna dowolność.
Mięso oczywiście proponuję dać wołowe czy baranie.
Kebaba doprawiłam czosnkiem, chili, cebulą i ziołami.
Jest w smaku wyrazisty i dosyć ostry,
więc jeśli lubicie łagodniejsze smaki
to proponuję zmniejszyć ilość chili.
Polecam podawać z frytkami czy jakąś sałatką,
można go polać także sosem np. czosnkowym.=
Dodałam jeszcze kukurydzę,
bo mi zalegała w lodówce-
nie jest ona konieczna.
16 listopada 2012
Konkurs z Podravką
Kochani,
startujemy z nowym konkursem!
Do wygrania są same słodkości, że aż gęba się cieszy!;-)
Zadaniem konkursowym jest przedstawienie dania głównego,
nie deseru, to byłoby za proste,
w którym w roli głównej jest właśnie miód.
Taki jaki lubicie, tutaj pełna dowolność.
Pamiętajcie, że ważne jest to, żeby miód nie był tylko jednym z wielu dodatków.
On musi być na podium i to do niego trzeba dobrać składniki,
tak aby wszystkie smaki się ze sobą pysznie komponowały.
A święta za pasem! Więc miodek się przyda do łakoci!
Liczę na Waszą inwencję twórczą!:-)
startujemy z nowym konkursem!
Do wygrania są same słodkości, że aż gęba się cieszy!;-)
Zadaniem konkursowym jest przedstawienie dania głównego,
nie deseru, to byłoby za proste,
w którym w roli głównej jest właśnie miód.
Taki jaki lubicie, tutaj pełna dowolność.
Pamiętajcie, że ważne jest to, żeby miód nie był tylko jednym z wielu dodatków.
On musi być na podium i to do niego trzeba dobrać składniki,
tak aby wszystkie smaki się ze sobą pysznie komponowały.
A święta za pasem! Więc miodek się przyda do łakoci!
Liczę na Waszą inwencję twórczą!:-)
15 listopada 2012
Spaghetti bolognese
Spaghetti bolońskie- klasyka włoskiej kuchni.
I mój guru!
Z czystym sumieniem powiem, że to moje ulubione danie
i zajmuje pierwsze miejsce na podium- bezapelacyjnie!
Ja nie dodaję do sosu marchewki ani pietruszki,
za to ogromną ilość pomidorów i czosnku.
Do tego sporo mięsa i ziół.
Poza tym celowo wykorzystuję pomidory z puszki,
dzięki nim sos jest dużo lepszy, bardziej wyrazisty i gęsty.
Zanim doszłam do tego przepisu, minęło sporo czasu i prób,
więc jestem wyjątkowo z niego zadowolona.
Jadłam bardo wiele wersji sosu bolognese,
bo jak w restauracji była taka opcja w karcie, to ją wybierałam- do czasu.
Bywało, że byłam bardzo zawiedziona, a bywało i tak, że danie było bardzo poprawne.
Z pewną dozą nieśmiałości :P ale i pełnym przekonaniem
proponuję Wam mój przepis na bolognese.
Na najlepsze bolognese jakie jedliście!
I mój guru!
Z czystym sumieniem powiem, że to moje ulubione danie
i zajmuje pierwsze miejsce na podium- bezapelacyjnie!
Ja nie dodaję do sosu marchewki ani pietruszki,
za to ogromną ilość pomidorów i czosnku.
Do tego sporo mięsa i ziół.
Poza tym celowo wykorzystuję pomidory z puszki,
dzięki nim sos jest dużo lepszy, bardziej wyrazisty i gęsty.
Zanim doszłam do tego przepisu, minęło sporo czasu i prób,
więc jestem wyjątkowo z niego zadowolona.
Jadłam bardo wiele wersji sosu bolognese,
bo jak w restauracji była taka opcja w karcie, to ją wybierałam- do czasu.
Bywało, że byłam bardzo zawiedziona, a bywało i tak, że danie było bardzo poprawne.
Z pewną dozą nieśmiałości :P ale i pełnym przekonaniem
proponuję Wam mój przepis na bolognese.
Na najlepsze bolognese jakie jedliście!
10 listopada 2012
Zupa Pho
Pyszna wietnamska zupa Phõ,
której podstawą jest dobry i esencjonalny wywar.
Tym wywarem może być oczywiście rosół-
długo gotowany najlepiej na mięsie mieszanym,
kurczak plus wołowina.
Zupę podaje się z makaronem ryżowym.
Dodatkowo bardzo ważnym elementem
tej znakomitej zupy są jej dodatki.
Takie jak: grzybki mun, dymka ze szczypiorkiem,
czy kapusta.
Sałatę można zastąpić kapustą pekińską, a czerwoną cebulę-
zwykłą białą.
Zupa jest pyszna i
naprawdę warta spróbowania.
której podstawą jest dobry i esencjonalny wywar.
Tym wywarem może być oczywiście rosół-
długo gotowany najlepiej na mięsie mieszanym,
kurczak plus wołowina.
Zupę podaje się z makaronem ryżowym.
Dodatkowo bardzo ważnym elementem
tej znakomitej zupy są jej dodatki.
Takie jak: grzybki mun, dymka ze szczypiorkiem,
czy kapusta.
Sałatę można zastąpić kapustą pekińską, a czerwoną cebulę-
zwykłą białą.
Zupa jest pyszna i
naprawdę warta spróbowania.
3 listopada 2012
Barszcz ukraiński
Pyszny, czerwony, syty i gęsty barszcz ukraiński,
z mnóstwem warzyw i mięsa- poezja!
Chyba jedna z ulubionych moich zup,
taka do której często chce się wracać.
Niestety zupa jest trochę czaso i pracochłonna,
ale jej smak zdecydowanie wszystko wynagradza.
Proponuję podawać ze świeżym pieczywem,
smakuje naprawdę świetnie.
Ja barszcz ukraiński zabielam śmietanką,
natomiast nie jest to konieczne.
Do zupy można dodać także przeciśnięty przez praskę czosnek.
Ja raz dodaję, raz nie, zawsze wychodzi pyszna.
Polecam posypać świeżą natką pietruszki na koniec,
można też dać kleksa z gęstej i kwaśnej śmietany, zamiast ją zabielać.
Mięso wołowe można zastąpić wieprzowym.
A dla podkręcenia smaku na koniec wyciskam sok z cytryny.
W każdej kompilacji jest rewelacyjna i
gorąco zachęcam do wypróbowania!
z mnóstwem warzyw i mięsa- poezja!
Chyba jedna z ulubionych moich zup,
taka do której często chce się wracać.
Niestety zupa jest trochę czaso i pracochłonna,
ale jej smak zdecydowanie wszystko wynagradza.
Proponuję podawać ze świeżym pieczywem,
smakuje naprawdę świetnie.
Ja barszcz ukraiński zabielam śmietanką,
natomiast nie jest to konieczne.
Do zupy można dodać także przeciśnięty przez praskę czosnek.
Ja raz dodaję, raz nie, zawsze wychodzi pyszna.
Polecam posypać świeżą natką pietruszki na koniec,
można też dać kleksa z gęstej i kwaśnej śmietany, zamiast ją zabielać.
Mięso wołowe można zastąpić wieprzowym.
A dla podkręcenia smaku na koniec wyciskam sok z cytryny.
W każdej kompilacji jest rewelacyjna i
gorąco zachęcam do wypróbowania!
1 listopada 2012
Puree z kalafiora
Puree z kalafiora z powodzeniem może
zastąpić ziemniaki do obiadu.
Pasuje do ryb, mięs czy kotletów.
Ja użyłam świeżego kalafiora,
ale oczywiście można go zastąpić mrożonym.
Gałka muszkatołowa fajnie
podkreśla smak delikatnego kalafiora,
a masło i mleko nadaje idealnej konsystencji.
Kalafiorowe puree jest naprawdę pyszne!
Idealny dodatek do dań.
zastąpić ziemniaki do obiadu.
Pasuje do ryb, mięs czy kotletów.
Ja użyłam świeżego kalafiora,
ale oczywiście można go zastąpić mrożonym.
Gałka muszkatołowa fajnie
podkreśla smak delikatnego kalafiora,
a masło i mleko nadaje idealnej konsystencji.
Kalafiorowe puree jest naprawdę pyszne!
Idealny dodatek do dań.
31 października 2012
Stir Fry z makaronem
Pycha, po prostu pycha!
Chrupiące i soczyste warzywa z
długimi nitkami makaronu
oplecione sosem Teriyaki i sojowym.
Do tego można dodać mięso,
pokrojoną w cienkie paseczki wieprzowinę czy wołowinę,
kurczak też będzie pasował.
Polecam jeszcze posypać po wierzchu sezamem,
ja niestety tego nie zrobiłam,
bo nie miałam-
ale to dodatkowo wzbogaci smak.
Zamiast zwykłego makaronu można
oczywiście dodać sojowy czy ryżowy.
Bardzo szybkie, wręcz ekspresowe danie,
pyszne, syte i mało kaloryczne.
Jeżeli jeszcze nie próbowaliście-
to szczerze polecam!
Chrupiące i soczyste warzywa z
długimi nitkami makaronu
oplecione sosem Teriyaki i sojowym.
Do tego można dodać mięso,
pokrojoną w cienkie paseczki wieprzowinę czy wołowinę,
kurczak też będzie pasował.
Polecam jeszcze posypać po wierzchu sezamem,
ja niestety tego nie zrobiłam,
bo nie miałam-
ale to dodatkowo wzbogaci smak.
Zamiast zwykłego makaronu można
oczywiście dodać sojowy czy ryżowy.
Bardzo szybkie, wręcz ekspresowe danie,
pyszne, syte i mało kaloryczne.
Jeżeli jeszcze nie próbowaliście-
to szczerze polecam!
29 października 2012
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
Bardzo dobra sałatka,
z mnóstwem witamin.
Ja użyłam sałaty rzymskiej,
ale oczywiście można ją zamienić na każdą inną.
Do tego pomidorki, jajko i tuńczyk.
I oczywiście własnoręcznie zrobiony sos winegret-
nie 'winigret' jak to mówi znana polska restEŁratorka.
Zamiast octu dodałam sok z cytryny,
a zamiast musztardy dijon musztardę bawarską,
która spisała się na medal.
Do sałatki można dodać oczywiście cebulę, paprykę,
co mamy pod ręką, do sosu można przecisnąć ząbek czosnku-
wszystko według gustu.
Ja zjadłam ją przed pracą,
więc wolałam ominąć te dwa składniki.
Sałatka jest syta, cieszy oko i podniebienie.
Polecam na śniadanie czy szybki obiad.
z mnóstwem witamin.
Ja użyłam sałaty rzymskiej,
ale oczywiście można ją zamienić na każdą inną.
Do tego pomidorki, jajko i tuńczyk.
I oczywiście własnoręcznie zrobiony sos winegret-
nie 'winigret' jak to mówi znana polska restEŁratorka.
Zamiast octu dodałam sok z cytryny,
a zamiast musztardy dijon musztardę bawarską,
która spisała się na medal.
Do sałatki można dodać oczywiście cebulę, paprykę,
co mamy pod ręką, do sosu można przecisnąć ząbek czosnku-
wszystko według gustu.
Ja zjadłam ją przed pracą,
więc wolałam ominąć te dwa składniki.
Sałatka jest syta, cieszy oko i podniebienie.
Polecam na śniadanie czy szybki obiad.
25 października 2012
Pałki kurczaka z ryżem basmati
Typowy jednogarnkowiec,
pakujemy to co lubimy i wychodzi rewelacja.
To danie robiłam po raz kolejny i w
dalszym ciągu jestem zauroczona jego smakiem.
Jest pyszne!
Można te pałki przygotować
na jakąś imprezę, na ciepłą przekąskę,
można na sylwestra, można też na parapetówkę.
Robi wrażenie bardzo pracochłonnego
ale w rzeczywistości to nic trudnego.
Kurczak w smaku jest soczysty i wyraźny,
mimo to, że nie miałam czasu
na wstawienie go do lodówki, żeby się przegryzł.
Ja użyłam ryżu basmati Podravki,
który wniósł do dania bardzo ciekawy smak.
Naprawdę, szczerze polecam.
pakujemy to co lubimy i wychodzi rewelacja.
To danie robiłam po raz kolejny i w
dalszym ciągu jestem zauroczona jego smakiem.
Jest pyszne!
Można te pałki przygotować
na jakąś imprezę, na ciepłą przekąskę,
można na sylwestra, można też na parapetówkę.
Robi wrażenie bardzo pracochłonnego
ale w rzeczywistości to nic trudnego.
Kurczak w smaku jest soczysty i wyraźny,
mimo to, że nie miałam czasu
na wstawienie go do lodówki, żeby się przegryzł.
Ja użyłam ryżu basmati Podravki,
który wniósł do dania bardzo ciekawy smak.
Naprawdę, szczerze polecam.
17 października 2012
Ziemniaki faszerowane mięsem w warzywach po ukraińsku
Ziemniaki faszerowane dobrze doprawionym
mięsem mielonym pod płaszczykiem
duszonych warzyw- to musi być pyszne!
Ten przepis znany jest u mnie w rodzinie od lat.
Przeważnie robiony na jakieś okazje,
bo nie jest to ekspresowe danie-
trzeba obrać wszystkie warzywa,
przygotować ziemniaki i farsz,
a z tym trochę czasu schodzi.
Efekt natomiast jest co najmniej zadowalający.
Dlatego też bardzo polecam wszystkim,
którzy chcą wypróbować
inny sposób na faszerowane ziemniaki.
Danie jest pyszne, bardzo syte i
naprawdę warte zachodu i czasu.
mięsem mielonym pod płaszczykiem
duszonych warzyw- to musi być pyszne!
Ten przepis znany jest u mnie w rodzinie od lat.
Przeważnie robiony na jakieś okazje,
bo nie jest to ekspresowe danie-
trzeba obrać wszystkie warzywa,
przygotować ziemniaki i farsz,
a z tym trochę czasu schodzi.
Efekt natomiast jest co najmniej zadowalający.
Dlatego też bardzo polecam wszystkim,
którzy chcą wypróbować
inny sposób na faszerowane ziemniaki.
Danie jest pyszne, bardzo syte i
naprawdę warte zachodu i czasu.
15 października 2012
Makaron tagliatelle z wędzonym łososiem
To danie robi się dosłownie w 5-7 minut-
a mianowicie tyle ile gotuje się makaron.
Bardzo szybko, wręcz ekspresowo.
Doskonały obiad dla zabieganych.
Bardzo delikatny makaron, z pewnością posmakuje dzieciom.
Sos śmietanowy idealnie tutaj pasuje,
a pomidorki dodają świeżości potrawie.
Ja użyłam małych pomidorków, nie koktajlowych, nie cherry-
po prostu małych.
Są słodziutkie, soczyste i pyszne.
Ale można je oczywiście zastąpić zwykłymi dużymi pomidorami.
Polecam.
a mianowicie tyle ile gotuje się makaron.
Bardzo szybko, wręcz ekspresowo.
Doskonały obiad dla zabieganych.
Bardzo delikatny makaron, z pewnością posmakuje dzieciom.
Sos śmietanowy idealnie tutaj pasuje,
a pomidorki dodają świeżości potrawie.
Ja użyłam małych pomidorków, nie koktajlowych, nie cherry-
po prostu małych.
Są słodziutkie, soczyste i pyszne.
Ale można je oczywiście zastąpić zwykłymi dużymi pomidorami.
Polecam.
8 października 2012
Pulpety w sosie koperkowym
Pulpeciki w sosie koperkowym chyba
większości z nas kojarzą się z dzieciństwem.
Pyszne kuleczki mięsne
otulone delikatnym sosem koperkowym,
podawane przeważnie z ziemniakami,
to nasze polskie, pyszne danie.
Ja osobiście przepadam za pulpetami,
w każdej odsłonie.
Czy są to po prostu pulpety w sosie pomidorowym
czy też pulpety z mozzarellą,
czy w sosie pieczarkowym, wszystkie są pyszne.
Robi się je szybko i w zależności od gustu
można je podać z makaronem czy z ziemniakami.
Polecam, na szybki obiad.
większości z nas kojarzą się z dzieciństwem.
Pyszne kuleczki mięsne
otulone delikatnym sosem koperkowym,
podawane przeważnie z ziemniakami,
to nasze polskie, pyszne danie.
Ja osobiście przepadam za pulpetami,
w każdej odsłonie.
Czy są to po prostu pulpety w sosie pomidorowym
czy też pulpety z mozzarellą,
czy w sosie pieczarkowym, wszystkie są pyszne.
Robi się je szybko i w zależności od gustu
można je podać z makaronem czy z ziemniakami.
Polecam, na szybki obiad.
7 października 2012
Zupa krem z dyni
Jedna z najlepszych zup jakie jadłam w życiu-
słowo daję!!
A długo nie mogłam się przekonać
do kremu z dyni i to nie dlatego,
że ją próbowałam i mi nie posmakowała,
a wręcz przeciwnie...
Nigdy nie jadłam i jakoś zawsze mi się wydawało,
że dynia taka nijaka, że zbyt delikatna i łagodna,
że zupa będzie bez smaku.
Jakież było moje zdziwienie jak wsadziłam łychę do garnka...
O ranyyy... szok...
Smak nie do opisania,
zupa z dyni jest po prostu przepyszna!
Z delikatnym akcentem gałki muszkatołowej,
curry i soku z cytryny- niesamowity smak..
Zupę możecie zblendować na zupełnie gładki krem,
ja natomiast zostawiłam kilka
większych kawałków i to był bardzo dobry pomysł.
Poza tym zupa jest naprawdę bardzo szybka.
Polecam wszystkim i małym i dużym,
bo ten smak jest warty grzechu.
słowo daję!!
A długo nie mogłam się przekonać
do kremu z dyni i to nie dlatego,
że ją próbowałam i mi nie posmakowała,
a wręcz przeciwnie...
Nigdy nie jadłam i jakoś zawsze mi się wydawało,
że dynia taka nijaka, że zbyt delikatna i łagodna,
że zupa będzie bez smaku.
Jakież było moje zdziwienie jak wsadziłam łychę do garnka...
O ranyyy... szok...
Smak nie do opisania,
zupa z dyni jest po prostu przepyszna!
Z delikatnym akcentem gałki muszkatołowej,
curry i soku z cytryny- niesamowity smak..
Zupę możecie zblendować na zupełnie gładki krem,
ja natomiast zostawiłam kilka
większych kawałków i to był bardzo dobry pomysł.
Poza tym zupa jest naprawdę bardzo szybka.
Polecam wszystkim i małym i dużym,
bo ten smak jest warty grzechu.
30 września 2012
Makaron bucatini w sosie al'a bolognese
Spaghetti bolognese,
czyli po naszemu bolońskie już robiłam.
Teraz czas na troszkę inną wersję tego pysznego sosu.
Moja Mamuśka sosu bolognese nie robi z mięsa mielonego, tylko krojonego.
Dzisiaj zostało mi trochę mięsa z żeberek, więc postanowiłam go użyć do sosu.
I muszę powiedzieć, że wyszło mi prawie tak dobre jak Mamuśki!
Mięsa można użyć właściwie każdego: wołowiny, wieprzowiny, mieszanego,
z kurczaka też będzie dobre, choć jeśli już musi być drób,
to proponuję użyć pałek, udek, ćwiartek, a nie piersi.
Bo mięso z biustu kury jest suche.
Najlepsze będzie już ugotowane, np. z zupy.
Tak więc polecam szczerze ten przepis,
zwłaszcza, że jest naprawdę pyszny i
bardzo szybki do zrobienia.
czyli po naszemu bolońskie już robiłam.
Teraz czas na troszkę inną wersję tego pysznego sosu.
Moja Mamuśka sosu bolognese nie robi z mięsa mielonego, tylko krojonego.
Dzisiaj zostało mi trochę mięsa z żeberek, więc postanowiłam go użyć do sosu.
I muszę powiedzieć, że wyszło mi prawie tak dobre jak Mamuśki!
Mięsa można użyć właściwie każdego: wołowiny, wieprzowiny, mieszanego,
z kurczaka też będzie dobre, choć jeśli już musi być drób,
to proponuję użyć pałek, udek, ćwiartek, a nie piersi.
Bo mięso z biustu kury jest suche.
Najlepsze będzie już ugotowane, np. z zupy.
Tak więc polecam szczerze ten przepis,
zwłaszcza, że jest naprawdę pyszny i
bardzo szybki do zrobienia.
25 września 2012
Domowa chińszczyzna
Domowa chińszczyzna kojarzy się zwykle
z warzywami wrzuconymi na patelnię i ryżem-
czyli ogólnie rzecz biorąc trochę wieje nudą.
Ale... dodając do niej sos,
który podkreśli smak to poczujemy
się jak w najlepszej chińskiej knajpce!
Sos to moja inwencja twórcza i
muszę nieskromnie przyznać,
że całość komponuje się wspaniale.
Śmietanka robi tu za mleczko kokosowe
i spisuje się całkiem całkiem!
Użyłam mrożonki chińskiej-
i uważam, że używanie gotowych
półproduktów w kuchni to wcale nie zbrodnia.
Nie szaleję z nimi w kuchni często,
ale kiedy mogę albo kiedy mi się nie chce...
Nie obędzie się oczywiście jeszcze bez kurczaka i ryżu.
Ja użyłam ryżu Parboiled z dzikim z Podravki i
powiem szczerze, że kombinacja wyszła świetnie.
Ten ryż świetnie pasuje do
chińszczyzny i się naprawdę sprawdził.
Danie ekspresowe.
Szczerze polecam, bo wszystko razem-
palce i talerz lizać!!
z warzywami wrzuconymi na patelnię i ryżem-
czyli ogólnie rzecz biorąc trochę wieje nudą.
Ale... dodając do niej sos,
który podkreśli smak to poczujemy
się jak w najlepszej chińskiej knajpce!
Sos to moja inwencja twórcza i
muszę nieskromnie przyznać,
że całość komponuje się wspaniale.
Śmietanka robi tu za mleczko kokosowe
i spisuje się całkiem całkiem!
Użyłam mrożonki chińskiej-
i uważam, że używanie gotowych
półproduktów w kuchni to wcale nie zbrodnia.
Nie szaleję z nimi w kuchni często,
ale kiedy mogę albo kiedy mi się nie chce...
Nie obędzie się oczywiście jeszcze bez kurczaka i ryżu.
Ja użyłam ryżu Parboiled z dzikim z Podravki i
powiem szczerze, że kombinacja wyszła świetnie.
Ten ryż świetnie pasuje do
chińszczyzny i się naprawdę sprawdził.
Danie ekspresowe.
Szczerze polecam, bo wszystko razem-
palce i talerz lizać!!
19 września 2012
Zupa grochowa z grochu łuskanego
Grochówka jest już znana od lat, robiona z grochu całego, dużego
ale również właśnie z łuskanego.
Grochu łuskanego nie trzeba wcześniej moczyć w wodzie,
a to jest bardzo duży plus- bo zupę robi się szybciej.
Choć i tak nie jest to szybka zupa.
Musi się długo gotować, żeby groch się fajnie rozkleił i rozgotował.
Przeważnie takie zupy gotuje się
na wędzonce, przynajmniej u mnie w doumu-
Mamuśka zawsze robi na kościach czy żeberkach wędzonych.
Wtedy jest naprawdę pyszna.
Ja użyłam wędzonego boczku- bo nie znalazłam nic innego
i zupa wyszła naprawdę dobra.
Koniecznie z dużą ilością majeranku!!
Dzięki, któremu zupa łatwiej się będzie trawić
i skutki grochu nie będą tak...
intensywne i dokuczliwe.
ale również właśnie z łuskanego.
Grochu łuskanego nie trzeba wcześniej moczyć w wodzie,
a to jest bardzo duży plus- bo zupę robi się szybciej.
Choć i tak nie jest to szybka zupa.
Musi się długo gotować, żeby groch się fajnie rozkleił i rozgotował.
Przeważnie takie zupy gotuje się
na wędzonce, przynajmniej u mnie w doumu-
Mamuśka zawsze robi na kościach czy żeberkach wędzonych.
Wtedy jest naprawdę pyszna.
Ja użyłam wędzonego boczku- bo nie znalazłam nic innego
i zupa wyszła naprawdę dobra.
Koniecznie z dużą ilością majeranku!!
Dzięki, któremu zupa łatwiej się będzie trawić
i skutki grochu nie będą tak...
intensywne i dokuczliwe.
18 września 2012
Gulasz z papryką i makaronem penne
Pyszne kawałki mięsa w sosie z cebulą, papryką i
aromatycznym makaronem.
Z aromatycznym dlatego, że -gotował się właśnie w tym sosie!
Mięso jest kruche i delikatne.
Użyłam mięsa z karczku, ale można je zastąpić łopatką
czy mięsem wołowym.
Do sosu nie dodałam mąki, więc jest dużo mniej kaloryczne.
Makaron penne można zastąpić,
np. kokardkami.
Polecam.
aromatycznym makaronem.
Z aromatycznym dlatego, że -gotował się właśnie w tym sosie!
Mięso jest kruche i delikatne.
Użyłam mięsa z karczku, ale można je zastąpić łopatką
czy mięsem wołowym.
Do sosu nie dodałam mąki, więc jest dużo mniej kaloryczne.
Makaron penne można zastąpić,
np. kokardkami.
Polecam.
14 września 2012
Domowe Sushi
Sushi to przepyszne danie,
przekąska z kuchni japońskiej.
Podawane zazwyczaj z owocami morza,
czy świeżymy rybami, łososiem czy
rybą maślaną, ale również z warzywami,
a nawet z owocami.
Kombinacji jest mnóstwo!
Jadłam już chyba wszystkie możliwe i
wszystkie uwielbiam jednakowo.
Natomiast ta przyjemność słono kosztuje.
Tak więc postanowiłam zrobić sushi w domu-
pierwszy raz!
Przyznam, że najdroższe ze
składników są chyba algi - nori.
Reszta- zwłaszcza, że ryż do sushi
dostałam od firmy Podravka,
jest dostępna w większych marketach.
Moje pierwsze sushi zrobiłam ze
świeżym ogórkiem i paluszkami krabowymi- surimi.
I wyszło naprawdę pysznie!
Ryż jest naprawdę dobry, zupełnie inny niż zwykły.
Już podczas przygotowywania go pachniało sushi!
I już nie mogłam się doczekać efektu końcowego-
I oto on.
Niebo w gębie i gęba w niebie-
zdecydowanie będę robić często domowe sushi,
bo wbrew pozorom nie jest to takie trudne.
Szczerze zachęcam do spróbowania!
przekąska z kuchni japońskiej.
Podawane zazwyczaj z owocami morza,
czy świeżymy rybami, łososiem czy
rybą maślaną, ale również z warzywami,
a nawet z owocami.
Kombinacji jest mnóstwo!
Jadłam już chyba wszystkie możliwe i
wszystkie uwielbiam jednakowo.
Natomiast ta przyjemność słono kosztuje.
Tak więc postanowiłam zrobić sushi w domu-
pierwszy raz!
Przyznam, że najdroższe ze
składników są chyba algi - nori.
Reszta- zwłaszcza, że ryż do sushi
dostałam od firmy Podravka,
jest dostępna w większych marketach.
Moje pierwsze sushi zrobiłam ze
świeżym ogórkiem i paluszkami krabowymi- surimi.
I wyszło naprawdę pysznie!
Ryż jest naprawdę dobry, zupełnie inny niż zwykły.
Już podczas przygotowywania go pachniało sushi!
I już nie mogłam się doczekać efektu końcowego-
I oto on.
Niebo w gębie i gęba w niebie-
zdecydowanie będę robić często domowe sushi,
bo wbrew pozorom nie jest to takie trudne.
Szczerze zachęcam do spróbowania!
12 września 2012
Jajko sadzone z ziołowymi smażonymi ziemniaczkami
Jajka sadzone, to taki typowy i polski obiad.
Przeważnie robiony w ciepłe,
letnie dni, ale niekoniecznie.
To bardzo szybkie danie, a podane z
takimi złocistymi i rumianymi ziemniaczkami
to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Podawane z jogurtem, kefirem czy śmietaną.
Ziemniaczki robi się dosłownie
w 20 minut, a jajka w 2-3.
Tak więc obiad jest szybki w przygotowaniu i
szczerze polecam zabieganym.
Przeważnie robiony w ciepłe,
letnie dni, ale niekoniecznie.
To bardzo szybkie danie, a podane z
takimi złocistymi i rumianymi ziemniaczkami
to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Podawane z jogurtem, kefirem czy śmietaną.
Ziemniaczki robi się dosłownie
w 20 minut, a jajka w 2-3.
Tak więc obiad jest szybki w przygotowaniu i
szczerze polecam zabieganym.
10 września 2012
Makaron z tuńczykiem
Bardzo szybki, bardzo dobry i tani makaron.
Nic skomplikowanego-
makaron, przecier pomidorowy, śmietana i tuńczyk-
zero pracy, a obiad w 10 minut gotowy.
To mój ulubiony ekspresowy makaron.
Robię go dosyć często kiedy wpadam do domu i nic nie ma...
Albo kiedy po prostu mam ochotę na szybki obiad.
A ten smakuje mi za każdym razem tak samo dobrze i po x latach jeszcze mi się nie znudził.
Użyłam makaronu kolanka firmy Podravka.
Pierwszy raz w życiu gotowałam makaron w woreczku!!
I muszę przyznać, że poszło całkiem sprawnie.
Duży plus za to, że makaronu nie trzeba mieszać co chwilę-
woreczki nie przywierają a makaron się nie skleja.
Jednym słowem, makaron w woreczku,
to świetna sprawa i naprawdę duża wygoda.
Polecam.
Nic skomplikowanego-
makaron, przecier pomidorowy, śmietana i tuńczyk-
zero pracy, a obiad w 10 minut gotowy.
To mój ulubiony ekspresowy makaron.
Robię go dosyć często kiedy wpadam do domu i nic nie ma...
Albo kiedy po prostu mam ochotę na szybki obiad.
A ten smakuje mi za każdym razem tak samo dobrze i po x latach jeszcze mi się nie znudził.
Użyłam makaronu kolanka firmy Podravka.
Pierwszy raz w życiu gotowałam makaron w woreczku!!
I muszę przyznać, że poszło całkiem sprawnie.
Duży plus za to, że makaronu nie trzeba mieszać co chwilę-
woreczki nie przywierają a makaron się nie skleja.
Jednym słowem, makaron w woreczku,
to świetna sprawa i naprawdę duża wygoda.
Polecam.
6 września 2012
The Versatile Blogger Award
Wczoraj 'kopnął' mnie zaszczyt i dostałam
nominację do Versatile Blogger Awar.
Bardzo mi miło z tego powodu, bo zabawa jest przednia!
A do zabawy zaprosiła mnie:
Kasia z bloga Grzechy Podniebienia,
której jeszcze raz dziękuję ;-)
nominację do Versatile Blogger Awar.
Bardzo mi miło z tego powodu, bo zabawa jest przednia!
A do zabawy zaprosiła mnie:
Kasia z bloga Grzechy Podniebienia,
której jeszcze raz dziękuję ;-)
Makaron z bakłażanem i tuńczykiem w sosie pomidorowym
Ten przepis to totalna improwizacja,
bakłażan zalegał w kuchni już od jakiegoś czasu,
końcówka passaty pomidorowej też,
a tuńczyka zwykle mam w domu.
Więc pomyślała, ze może coś z tego będzie i ....
nie mogłam oderwać się od talerza!!!
Wyszło pysznie, delikatnie i
niemalże dietetycznie.
Czasami z resztek można
wyczarować naprawdę coś pysznego.
I muszę przyznać, że to danie będzie
gościć u mnie często!
Makron bucatini można zastąpić
spaghetti, świderkami, tagliatelle-
w zasadzie jakim tylko chcemy.
Polecam!
bakłażan zalegał w kuchni już od jakiegoś czasu,
końcówka passaty pomidorowej też,
a tuńczyka zwykle mam w domu.
Więc pomyślała, ze może coś z tego będzie i ....
nie mogłam oderwać się od talerza!!!
Wyszło pysznie, delikatnie i
niemalże dietetycznie.
Czasami z resztek można
wyczarować naprawdę coś pysznego.
I muszę przyznać, że to danie będzie
gościć u mnie często!
Makron bucatini można zastąpić
spaghetti, świderkami, tagliatelle-
w zasadzie jakim tylko chcemy.
Polecam!
5 września 2012
Makaron bucatini z łososiem w sosie śmietanowym
Łosoś to bardzo wdzięczna i delikatna ryba,
świetnie komponuje się
z wieloma sosami i dodatkami.
Ja łososia uwielbiam poieczonego w folii
z cytryną i pieprzem cytrynowym-
smakuje świetnie!
Ale nie mając zbyt wiele czasu,
na przygotowanie i zjedzenie obiadu,
rybę można podsmażyć na patelni-
co trwa dosłownie 2-3 minuty.
Sos śmietanowy doskonale tu pasuje,
a grubomielone kawałki pieprzu
dodają ostrości delikatnemu łososiowi.
Wszystko podałam z makaronem bucatini,
ale będzie tu pasował każdy rodzaj pasty.
Podsumowując- pyszny i szybki obiad.
świetnie komponuje się
z wieloma sosami i dodatkami.
Ja łososia uwielbiam poieczonego w folii
z cytryną i pieprzem cytrynowym-
smakuje świetnie!
Ale nie mając zbyt wiele czasu,
na przygotowanie i zjedzenie obiadu,
rybę można podsmażyć na patelni-
co trwa dosłownie 2-3 minuty.
Sos śmietanowy doskonale tu pasuje,
a grubomielone kawałki pieprzu
dodają ostrości delikatnemu łososiowi.
Wszystko podałam z makaronem bucatini,
ale będzie tu pasował każdy rodzaj pasty.
Podsumowując- pyszny i szybki obiad.
4 września 2012
Sałatka brokułowa z jajkiem i kukurydzą
Przepis dostałam od Mamuśki,
która z kolei jadła tą sałatkę u znajomej
i strasznie Jej posmakowała.
Tak więc sałatka Lidki trafiła i do mnie.
Muszę przyznać, że faktycznie-
jest mało składnikowa i pyszna!
Sałatka jest szybka do zrobienia- tak w sam raz dla
niespodziewanych gości.
Ze stołu znika równie szybko.
A żeby nie była tak ciężka, to proponuję majonez pomieszać
z jogurtem naturalnym.
która z kolei jadła tą sałatkę u znajomej
i strasznie Jej posmakowała.
Tak więc sałatka Lidki trafiła i do mnie.
Muszę przyznać, że faktycznie-
jest mało składnikowa i pyszna!
Sałatka jest szybka do zrobienia- tak w sam raz dla
niespodziewanych gości.
Ze stołu znika równie szybko.
A żeby nie była tak ciężka, to proponuję majonez pomieszać
z jogurtem naturalnym.
3 września 2012
Zupa z łososiem, brokułami i grzybkami mun
Zupa jest pyszna!
Świeże i chrupiące brokuły, delikatny łosoś i grzybki mun-
rewelacyjne połączenie.
Dodatkowo smak wzbogaca sos sojowy i teriyaki.
A co najważniejsze zupa jest szybka do zrobienia.
Podałam ją z makaronem tagliatelle nidi firmy Podravka-
chyba mój ulubiony makaron! Jest pyszny!
Przygotowanie zajmuje właśnie tyle co ugotowanie i odcedzenie makaronu.
Będzie tu pasować również makaron sojowy czy ryżowy.
Szczerze polecam.
Świeże i chrupiące brokuły, delikatny łosoś i grzybki mun-
rewelacyjne połączenie.
Dodatkowo smak wzbogaca sos sojowy i teriyaki.
A co najważniejsze zupa jest szybka do zrobienia.
Podałam ją z makaronem tagliatelle nidi firmy Podravka-
chyba mój ulubiony makaron! Jest pyszny!
Przygotowanie zajmuje właśnie tyle co ugotowanie i odcedzenie makaronu.
Będzie tu pasować również makaron sojowy czy ryżowy.
Szczerze polecam.
1 września 2012
Sałatka z makaronem stelline i paluszkami krabowymi
Szybka i bardzo smaczna sałatka.
Sałatki z makaronami są szczególnie smaczne,
a z tymi malutkimi smakują świetnie.
Sałatka typowo imprezowa-
zdecydowanie nadaje się na parapetówkę.
Sosy majonezowe są dosyć ciężkie,
więc proponuję dodać
pół na pół z jogurtem naturalnym.
Do sałatki można również
dodać jakąś wędlinę,
ząbek czosnku czy inne przyprawy.
Ogórek dodaje fajnej świeżości,
polecam posypać zieleniną.
Sałatki z makaronami są szczególnie smaczne,
a z tymi malutkimi smakują świetnie.
Sałatka typowo imprezowa-
zdecydowanie nadaje się na parapetówkę.
Sosy majonezowe są dosyć ciężkie,
więc proponuję dodać
pół na pół z jogurtem naturalnym.
Do sałatki można również
dodać jakąś wędlinę,
ząbek czosnku czy inne przyprawy.
Ogórek dodaje fajnej świeżości,
polecam posypać zieleniną.
30 sierpnia 2012
Spaghetti neapolitana
Spaghetti neapolitańskie- bardzo proste,
pyszne, szybkie i klasyczne włoskie danie.
Głównym składnikiem do makaronu jest
sos pomidorowy i przyprawy.
Danie można zrobić naprawdę szybko i
spakować sobie, np. do pracy.
Ja- jako odwieczna makaroniara testowałam
na sobie i bliskich wiele odmian
makaronów różnych firm.
I tak właśnie natrafiłam na makarony
firmy Podravka.
Spróbowałam i muszę przyznać, że
smakują naprawdę świetnie.
Zadawalające jest to, że w
składzie można znaleźć tylko:
semolinę z pszenicy durum i wodę.
Od dawna już kupuję tylko i wyłącznie
makarony z mąki durum-
bo są zdrowsze od tych z pszennej, zwykłej mąki.
Ogólnie rzecz biorąc-
makaron się nie rozgotowuje-
pozostaje fajnie sprężysty i wyraźny w smaku.
Bardzo dobra jakość.
Opakowanie bardzo ładne, czyste, przejrzyste.
Cena w granicach 3-4 zł.
Bardzo gorąco polecam!
pyszne, szybkie i klasyczne włoskie danie.
Głównym składnikiem do makaronu jest
sos pomidorowy i przyprawy.
Danie można zrobić naprawdę szybko i
spakować sobie, np. do pracy.
Ja- jako odwieczna makaroniara testowałam
na sobie i bliskich wiele odmian
makaronów różnych firm.
I tak właśnie natrafiłam na makarony
firmy Podravka.
Spróbowałam i muszę przyznać, że
smakują naprawdę świetnie.
Zadawalające jest to, że w
składzie można znaleźć tylko:
semolinę z pszenicy durum i wodę.
Od dawna już kupuję tylko i wyłącznie
makarony z mąki durum-
bo są zdrowsze od tych z pszennej, zwykłej mąki.
Ogólnie rzecz biorąc-
makaron się nie rozgotowuje-
pozostaje fajnie sprężysty i wyraźny w smaku.
Bardzo dobra jakość.
Opakowanie bardzo ładne, czyste, przejrzyste.
Cena w granicach 3-4 zł.
Bardzo gorąco polecam!
29 sierpnia 2012
Żurek
Żurek to nasza, polska, gęsta i przepyszna zupa.
Gotowana z pokoleń na pokolenia przez nasze matki, babki i prababki.
Najlepszy jest na wędzonce.
I ja obowiązkowo go tak gotuję.
Jeżeli dajemy wędzony boczek albo jakąś szynkę
to wyławiamy je z zupy kroimy w kostkę i smażymy razem z kiełbasą.
U mnie w domu żurek zawsze jest podawany z ziemniakami
albo całymi albo z tłuczonymi.
Babcia dodatkowo tłuczone ziemniaki okraszała podsmażoną cebulką i skwarkami.
Ach..! Cudowny smak z dzieciństwa...
Obowiązkowo podawany z jajkiem ugotowanym na twardo i doprawiony chrzanem.
Z dużą ilością majeranku.
Ja dodaję od razu ziemniaki do zupy, ale możecie pominąć ten moment i ugotować ziemniaki osobno.
Trzeba pamiętać, że nie dodajemy chrzanu do całości, ponieważ się utlenia i nie będzie go czuć.
Ja lubię jeszcze wkroić kromkę chleba- tak samo jak do barszczu białego.
Pycha!
Gotowana z pokoleń na pokolenia przez nasze matki, babki i prababki.
Najlepszy jest na wędzonce.
I ja obowiązkowo go tak gotuję.
Jeżeli dajemy wędzony boczek albo jakąś szynkę
to wyławiamy je z zupy kroimy w kostkę i smażymy razem z kiełbasą.
U mnie w domu żurek zawsze jest podawany z ziemniakami
albo całymi albo z tłuczonymi.
Babcia dodatkowo tłuczone ziemniaki okraszała podsmażoną cebulką i skwarkami.
Ach..! Cudowny smak z dzieciństwa...
Obowiązkowo podawany z jajkiem ugotowanym na twardo i doprawiony chrzanem.
Z dużą ilością majeranku.
Ja dodaję od razu ziemniaki do zupy, ale możecie pominąć ten moment i ugotować ziemniaki osobno.
Trzeba pamiętać, że nie dodajemy chrzanu do całości, ponieważ się utlenia i nie będzie go czuć.
Ja lubię jeszcze wkroić kromkę chleba- tak samo jak do barszczu białego.
Pycha!
28 sierpnia 2012
Sos kurkowy
Kolejna odsłona sosu grzybowego,
tym razem z kurek.
Sos jest pyszny i dosyć
szybki do zrobienia.
Kurki wystarczy obgotować,
a reszta już się sama dzieje.
Można go podawać z ziemniakami,
kluskami śląskimi, ekspresowymi
kluseczkami na śmietanie, makaronem,
czy po prostu z chlebem.
W każdej wersji będzie smakować
obłędnie smacznie.
tym razem z kurek.
Sos jest pyszny i dosyć
szybki do zrobienia.
Kurki wystarczy obgotować,
a reszta już się sama dzieje.
Można go podawać z ziemniakami,
kluskami śląskimi, ekspresowymi
kluseczkami na śmietanie, makaronem,
czy po prostu z chlebem.
W każdej wersji będzie smakować
obłędnie smacznie.
Pulpety z mozzarellą w sosie pomidorowym
Pulpety to jedno z tych dań, które pasuje
na każdą prawie że okazję.
Można je nafaszerować wszystkim czym chcemy.
Pomidorami suszonymi, pieczarkami,
kalafiorem,grzybami, serem, jajkiem, brokułami,
czy też właśnie mozzarellą.
Te kulki mięsne z serem w środku, w sosie pomidorowym
sprawiają wrażenie jakbyśmy stały przy nich godzinami.
Nic bardziej mylnego!
A pulpeciki są pyszne!!
na każdą prawie że okazję.
Można je nafaszerować wszystkim czym chcemy.
Pomidorami suszonymi, pieczarkami,
kalafiorem,grzybami, serem, jajkiem, brokułami,
czy też właśnie mozzarellą.
Te kulki mięsne z serem w środku, w sosie pomidorowym
sprawiają wrażenie jakbyśmy stały przy nich godzinami.
Nic bardziej mylnego!
A pulpeciki są pyszne!!
Kurczak w sosie słodko- kwaśnym
Osobiście nie przepadam za smakiem owoców połączonych z mięsem.
Długo się wahałam przed spróbowaniem sosu słodko kwaśnego i
pierwszą próbą był gotowy sos ze słoika...
I muszę przyznać, że nie było tak źle.
Postanowiłam więc zaryzykować i zrobiłam domowy sos słodko kwaśny.
Poszło bardzo sprawnie, szybko i powiem szczerze,
że ten sos w połączeniu z kurczakiem i ryżem smakuje naprawdę świetnie.
Do dzieła wobec tego!
Długo się wahałam przed spróbowaniem sosu słodko kwaśnego i
pierwszą próbą był gotowy sos ze słoika...
I muszę przyznać, że nie było tak źle.
Postanowiłam więc zaryzykować i zrobiłam domowy sos słodko kwaśny.
Poszło bardzo sprawnie, szybko i powiem szczerze,
że ten sos w połączeniu z kurczakiem i ryżem smakuje naprawdę świetnie.
Do dzieła wobec tego!
Fasolka szparagowa w pomidorach
Fasolka szparagowa chodziła za mną już od dawna.
No ale co można zrobić ze szparagowej...
w dodatku mrożonej...
W bułce tartej jako dodatek do obiadu- odpada.
Potrzebowałam czegoś gorącego,
sytego i najlepiej jednogarnkowego.
A że miałam w domu moje ulubione pomidory
w puszcze to pomyślałam, że może coś z tego wyjdzie?
Aż trudno uwierzyć, że jak byłam młodsza to
krzywiłam się na sam widok pindora-
jak to mój brat mówił jak był malutki.
No więc pokombinowałam trochę i wyszedł
pyszny i sycący jednogarnkowy misz-masz
z fasolką szparagową w roli głównej.
Zamiast mięsa dodałam kotlety sojowe, ale myślę,
że kurczak albo indyk będzie pasował
równie dobrze do tej kompozycji smakowej.
Dużo czosnku, pomidory, pieczarki,
wszystko dobrze doprawione-
to jest to!
No ale co można zrobić ze szparagowej...
w dodatku mrożonej...
W bułce tartej jako dodatek do obiadu- odpada.
Potrzebowałam czegoś gorącego,
sytego i najlepiej jednogarnkowego.
A że miałam w domu moje ulubione pomidory
w puszcze to pomyślałam, że może coś z tego wyjdzie?
Aż trudno uwierzyć, że jak byłam młodsza to
krzywiłam się na sam widok pindora-
jak to mój brat mówił jak był malutki.
No więc pokombinowałam trochę i wyszedł
pyszny i sycący jednogarnkowy misz-masz
z fasolką szparagową w roli głównej.
Zamiast mięsa dodałam kotlety sojowe, ale myślę,
że kurczak albo indyk będzie pasował
równie dobrze do tej kompozycji smakowej.
Dużo czosnku, pomidory, pieczarki,
wszystko dobrze doprawione-
to jest to!
Schab po góralsku
Soczyste kawały schabu i z jednej i z
drugiej strony otulone pierzynką z kiszonej kapusty.
Coś jeszcze dodawać?
Teraz trzeba Was trochę zniechęcić...
nie jest to zbyt szybka potrawa.
Piecze się aż półtorej godziny !!!
a my w tym czasie musimy na nią cierpliwie czekać
i wdychać te zapachy...
Istna mordęga!
Kapustę można przepłukać pod wodą jeśli ktoś nie lubi zbyt kwaśnej.
Proponuję podawać z ziemniakami.
Jest pycha!
drugiej strony otulone pierzynką z kiszonej kapusty.
Coś jeszcze dodawać?
Teraz trzeba Was trochę zniechęcić...
nie jest to zbyt szybka potrawa.
Piecze się aż półtorej godziny !!!
a my w tym czasie musimy na nią cierpliwie czekać
i wdychać te zapachy...
Istna mordęga!
Kapustę można przepłukać pod wodą jeśli ktoś nie lubi zbyt kwaśnej.
Proponuję podawać z ziemniakami.
Jest pycha!
Zupa pieczarkowa z makaronem
Pieczarkowa- kolejna zupa wszystkim dobrze znana.
Podawana z pulpetami, makaronem, ziemniakami,
grzankami, czy w postaci kremu.
Jest szybka i bardzo smaczna.
Nie wolno z nią co prawda przesadzać,
bo za pieczarkami nasz organizm nie przepada,
ale raz na jakiś czas, czemu nie.
Moja pieczarkowa nie opiera się tylko i
wyłącznie na pieczarkach,
dodaję tam warzywa i przeważnie też sypnę jakiś makaron.
Zupa może nie jest za bardzo "wyjściowa",
ale chyba nie ma dziecka, które by jej nie lubiło
i chyba nie tylko dziecka.
Podawana z pulpetami, makaronem, ziemniakami,
grzankami, czy w postaci kremu.
Jest szybka i bardzo smaczna.
Nie wolno z nią co prawda przesadzać,
bo za pieczarkami nasz organizm nie przepada,
ale raz na jakiś czas, czemu nie.
Moja pieczarkowa nie opiera się tylko i
wyłącznie na pieczarkach,
dodaję tam warzywa i przeważnie też sypnę jakiś makaron.
Zupa może nie jest za bardzo "wyjściowa",
ale chyba nie ma dziecka, które by jej nie lubiło
i chyba nie tylko dziecka.
Karkówka pieczona
Piękny, idealny, soczysty kawałek mięcha to jest to,
za czym chyba wszyscy mięsożerni przepadają.
I w zależności od gustu i upodobań można kombinować z różnymi rodzajami mięs.
Ja wybrałam karczek wieprzowy,
bo jest cudownie przerośnięty tłuszczykiem tam gdzie trzeba,
dzięki czemu mięso jest bardzo soczyste,
a to co ma się wytopić pozostawi tylko cudowny smaczek.
Przygotowanie takiej pieczonej karkówki trwa co prawda chwilę,
ale zdecydowanie warto poświęcić trochę czasu,
żeby później móc delektować się jej smakiem.
Większość czasu mięso się marynuje w lodówce-
więc mamy wolne, a następną lwią część się piecze.
Więc w sumie nie jest tak pracochłonna jakby się mogło wydawać.
Jest za to pachnąca ziołami, soczysta, aromatyczna i
rozpadająca się pod naciskiem widelca, więc jest mniej mycia- nóż odpada!
Duża część z Was wypróbowała już ten przepis i
cieszy mnie bardzo, że do niego, a przy okazji do mnie wracacie.
Częstujcie się! ;-)
za czym chyba wszyscy mięsożerni przepadają.
I w zależności od gustu i upodobań można kombinować z różnymi rodzajami mięs.
Ja wybrałam karczek wieprzowy,
bo jest cudownie przerośnięty tłuszczykiem tam gdzie trzeba,
dzięki czemu mięso jest bardzo soczyste,
a to co ma się wytopić pozostawi tylko cudowny smaczek.
Przygotowanie takiej pieczonej karkówki trwa co prawda chwilę,
ale zdecydowanie warto poświęcić trochę czasu,
żeby później móc delektować się jej smakiem.
Większość czasu mięso się marynuje w lodówce-
więc mamy wolne, a następną lwią część się piecze.
Więc w sumie nie jest tak pracochłonna jakby się mogło wydawać.
Jest za to pachnąca ziołami, soczysta, aromatyczna i
rozpadająca się pod naciskiem widelca, więc jest mniej mycia- nóż odpada!
Duża część z Was wypróbowała już ten przepis i
cieszy mnie bardzo, że do niego, a przy okazji do mnie wracacie.
Częstujcie się! ;-)
Pizza z patelni z pomidorami, tuńczykiem i cebulą
Pizza z patelni- dosłownie z patelni,
z szynką, pomidorami, tuńczykiem i cebulą-
jest przepyszna!
Jak zwykle, składniki można dobrać według swojego smaku.
Ciasto smażone na patelni, bez dodatku jakiegokolwiek tłuszczu,
wychodzi bardzo chrupiące i puszyste.
W taki upał włączać piekarnik-
to jak samobójstwo.
Stwierdziłam więc- czemu nie?
Nie trzeba włączać i nagrzewać piekarnika- to jest bardzo duży plus.
Pizza jest szybsza i niczego jej nie brakuje,
a już na pewno nie jest gorsza, niż ta tradycyjna.
Szczerze polecam!
z szynką, pomidorami, tuńczykiem i cebulą-
jest przepyszna!
Jak zwykle, składniki można dobrać według swojego smaku.
Ciasto smażone na patelni, bez dodatku jakiegokolwiek tłuszczu,
wychodzi bardzo chrupiące i puszyste.
W taki upał włączać piekarnik-
to jak samobójstwo.
Stwierdziłam więc- czemu nie?
Nie trzeba włączać i nagrzewać piekarnika- to jest bardzo duży plus.
Pizza jest szybsza i niczego jej nie brakuje,
a już na pewno nie jest gorsza, niż ta tradycyjna.
Szczerze polecam!
27 sierpnia 2012
Spaghetti carbonara
Pasta alla carbonara to jedno z tych dań włoskich,
na które każdy ma inny przepis...
Podstawą są tu jajka, szynka pancetta i ser
Pecorino Romano albo Parmigiano- Reggiano
czyli parmezan.
Natomiast każdy Włoch przygotowuje tę
pastę według własnego przepisu.
Niektórzy dodają same żółtka i ser, inni całe jaja i ser,
jeszcze inni jajka, ser i śmietanę,
z dodatkiem mleka też się spotkałam.
To trochę tak jak z naszą pomidorówką-
każda gospodyni ma swój autorski sposób.
Mnie najbardziej smakuje wersja spolszczona,
co nie zmienia faktu,
że danie jest niesamowicie syte, pyszne i
bardzo szybkie w przygotowaniu.
na które każdy ma inny przepis...
Podstawą są tu jajka, szynka pancetta i ser
Pecorino Romano albo Parmigiano- Reggiano
czyli parmezan.
Natomiast każdy Włoch przygotowuje tę
pastę według własnego przepisu.
Niektórzy dodają same żółtka i ser, inni całe jaja i ser,
jeszcze inni jajka, ser i śmietanę,
z dodatkiem mleka też się spotkałam.
To trochę tak jak z naszą pomidorówką-
każda gospodyni ma swój autorski sposób.
Mnie najbardziej smakuje wersja spolszczona,
co nie zmienia faktu,
że danie jest niesamowicie syte, pyszne i
bardzo szybkie w przygotowaniu.
14 sierpnia 2012
Zapiekanka makaronowa
To nie jest typowa zapiekanka,
nie zapieka się jej w piekarniku-
chociaż oczywiście można.
Znam ją od ponad 10 lat i tak ją
po prostu nazywamy.
Wyjątkowo szybki makaron i
mimo tego, że jest tylko 4 składnikowy
jest bardzo dobry.
Składniki nie są zbyt wyszukane,
są zwykłe, nic skomplikowanego.
Dlatego na pierwszy rzut oka może się
wydawać, że to nie może być smaczne.
Ale zdziwicie się jak spróbujecie.
nie zapieka się jej w piekarniku-
chociaż oczywiście można.
Znam ją od ponad 10 lat i tak ją
po prostu nazywamy.
Wyjątkowo szybki makaron i
mimo tego, że jest tylko 4 składnikowy
jest bardzo dobry.
Składniki nie są zbyt wyszukane,
są zwykłe, nic skomplikowanego.
Dlatego na pierwszy rzut oka może się
wydawać, że to nie może być smaczne.
Ale zdziwicie się jak spróbujecie.
12 sierpnia 2012
Placki po węgiersku
Placki po węgiersku znane także jako placki po zbójnicku, jadło drwala
czy po prostu placki z gulaszem.
Raczej nie mają nic wspólnego z Węgrami, ale myślę, że Polska może chwalić się
nimi przed całym światem.
Pyszne i chrupiące placki ziemniaczane polane gęstym, mięsnym sosem-
prawdziwa uczta dla podniebienia!
Na placki po węgiersku trzeba jednak trochę poczekać.
Ale gwarantuję, że jeśli pokusicie się na mój przepis na sos nie będziecie
szukać już żadnego innego.
Mięso jest tak kruchutkie, że nawet dzieci czy bezzębny dziadek przestaną marudzić ;-)
Do sosu proponuję łopatkę bo jest fajnie poprzerastana tam gdzie trzeba,
także po ugotowaniu mięso jest rewelacyjnie soczyste.
Szynka będzie za sucha, ewentualnie karkówka.
Szczerze polecam!
czy po prostu placki z gulaszem.
Raczej nie mają nic wspólnego z Węgrami, ale myślę, że Polska może chwalić się
nimi przed całym światem.
Pyszne i chrupiące placki ziemniaczane polane gęstym, mięsnym sosem-
prawdziwa uczta dla podniebienia!
Na placki po węgiersku trzeba jednak trochę poczekać.
Ale gwarantuję, że jeśli pokusicie się na mój przepis na sos nie będziecie
szukać już żadnego innego.
Mięso jest tak kruchutkie, że nawet dzieci czy bezzębny dziadek przestaną marudzić ;-)
Do sosu proponuję łopatkę bo jest fajnie poprzerastana tam gdzie trzeba,
także po ugotowaniu mięso jest rewelacyjnie soczyste.
Szynka będzie za sucha, ewentualnie karkówka.
Szczerze polecam!
Kartoffelsalat- sałatka ziemniaczana
Sałatka wywodzi się z kuchni niemieckiej.
Podstawowym jej składnikiem są
oczywiście ugotowane ziemniaki z
dodatkiem majonezu bądź oleju z octem.
Sałatka ma bardzo wiele odmian.
Moja wersja nie jest
tradycyjna ale bardziej spolszczona-
tak aby pasowała naszym kubkom smakowym.
Ja nie dodaję cebuli-
ale jeżeli już ją dodajecie, to proponuję
sałatkę zjeść tego samego dnia,
żeby się nie zepsuła.
Sałatka jest smaczna i syta.
Szybko się ją przyrządza.
Robię ją bardzo rzadko,
ale zawsze smakuje równie dobrze.
Podstawowym jej składnikiem są
oczywiście ugotowane ziemniaki z
dodatkiem majonezu bądź oleju z octem.
Sałatka ma bardzo wiele odmian.
Moja wersja nie jest
tradycyjna ale bardziej spolszczona-
tak aby pasowała naszym kubkom smakowym.
Ja nie dodaję cebuli-
ale jeżeli już ją dodajecie, to proponuję
sałatkę zjeść tego samego dnia,
żeby się nie zepsuła.
Sałatka jest smaczna i syta.
Szybko się ją przyrządza.
Robię ją bardzo rzadko,
ale zawsze smakuje równie dobrze.
10 sierpnia 2012
Spaghetti z bakłażanem i pieczarkami
Bakłażan to moje tegoroczne odkrycie.
Setki razy mijałam go w sklepach,
ale jakoś nigdy nie wiedziałam
do czego go wykorzystać,
Ale odkąd się odważyłam kupić
bakłażana po raz pierwszy-
tak w tym momencie
ładuję go do wszystkiego.
Jest pyszny! - uwielbiam go.
A do mojego ukochanego makaronu
pasuje rewelacyjnie.
Danie jest delikatne w smaku,
ale bardzo dobre.
Polecam.
Setki razy mijałam go w sklepach,
ale jakoś nigdy nie wiedziałam
do czego go wykorzystać,
Ale odkąd się odważyłam kupić
bakłażana po raz pierwszy-
tak w tym momencie
ładuję go do wszystkiego.
Jest pyszny! - uwielbiam go.
A do mojego ukochanego makaronu
pasuje rewelacyjnie.
Danie jest delikatne w smaku,
ale bardzo dobre.
Polecam.
9 sierpnia 2012
Grecka Moussaka μουσακάς
Mussaka to danie z kuchni greckiej,
jej podstawą są bakłażany i mięso mielone.
Moja wersja mussaki ma w sobie jeszcze cukinię, ziemniaki i
sos beszamelowo- serowy.
Ja nie lubię cynamonu, więc go nie dodaję, natomiast jeśli komuś
nie przeszkadza to do sosu można dodać jeszcze właśnie cynamon.
Nie jest to na pewno danie, które robi się w 15 minut,
bo czas przygotowania to jakieś 1,5h.
Ale jest tego warta.
Mussaka jest pyszna- ma w sobie tyle smaków, a wszystkie
do siebie idealnie pasują.
Na dodatek jest bardzo syta.
Rewelacyjny obiad- szczerze polecam!
jej podstawą są bakłażany i mięso mielone.
Moja wersja mussaki ma w sobie jeszcze cukinię, ziemniaki i
sos beszamelowo- serowy.
Ja nie lubię cynamonu, więc go nie dodaję, natomiast jeśli komuś
nie przeszkadza to do sosu można dodać jeszcze właśnie cynamon.
Nie jest to na pewno danie, które robi się w 15 minut,
bo czas przygotowania to jakieś 1,5h.
Ale jest tego warta.
Mussaka jest pyszna- ma w sobie tyle smaków, a wszystkie
do siebie idealnie pasują.
Na dodatek jest bardzo syta.
Rewelacyjny obiad- szczerze polecam!
3 sierpnia 2012
Młoda kapusta
Idealny dodatek
do mięs czy kotletów,
z samymi ziemniakami też
smakuje rewelacyjnie.
Kapustę robi się szybko i sprawnie-
gotuje się dosłownie 15 minut.
Sok z cytryny i koperek
fajnie wzbogaca smak,
a kapusta jest naprawdę pyszna.
Polecam.
do mięs czy kotletów,
z samymi ziemniakami też
smakuje rewelacyjnie.
Kapustę robi się szybko i sprawnie-
gotuje się dosłownie 15 minut.
Sok z cytryny i koperek
fajnie wzbogaca smak,
a kapusta jest naprawdę pyszna.
Polecam.
2 sierpnia 2012
Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem
Typowo letnia i wakacyjna zupa.
Co prawda szczaw w słoikach jest
na sklepowych półkach
przez cały rok,
ale tak dobrze smakuje tylko
w okresie letnim.
Moja Mamuśka zupę szczawiową gotuje
z ryżem, albo z ziemniakami-
w obu tych wersjach smakuje świetnie.
Chociaż ja chyba preferuję
wersję z ziemniakami.
Oczywiście obowiązkowo z jajkiem.
Polecam, zupa jest bardzo dobra i szybka.
Co prawda szczaw w słoikach jest
na sklepowych półkach
przez cały rok,
ale tak dobrze smakuje tylko
w okresie letnim.
Moja Mamuśka zupę szczawiową gotuje
z ryżem, albo z ziemniakami-
w obu tych wersjach smakuje świetnie.
Chociaż ja chyba preferuję
wersję z ziemniakami.
Oczywiście obowiązkowo z jajkiem.
Polecam, zupa jest bardzo dobra i szybka.